Als je mij vraagt wat ik het meeste mis vanwege mijn handicap, dan is het het feit dat ik de wereld niet kan zien. Ik heb mijn hele leven al een sterk verlangen gehad om te reizen en de wereld te ontdekken. De verschillende continenten, de prachtige natuur, de mooiste dieren en de diversiteit in culturen. Wat zou ik het allemaal graag willen zien. Helaas gaat dat niet.
Judith Hatzmann
Judith is een jonge vrouw, geboren met een spierziekte. Zij zet zich met haar stichting ‘Toegankelijk Uit Eten’ in voor mensen met een beperking en test horeca op rolstoeltoegankelijkheid. In haar blogs voor Digitaal Toegankelijk neemt ze je mee in haar leven, geeft ‘uit- tips’ en vertelt je meer over onderwerpen die met toegankelijkheid en inclusie te maken hebben.
Vliegen kan niet
Ik zit vanwege een spierziekte in een elektrische rolstoel en word 24/7 beademd. En alhoewel er al veel meer mogelijk is dan vroeger, is het nog niet zaligmakend in mijn geval. Tegenwoordig kun je namelijk al wel met beademing vliegen. Ook kan je elektrische rolstoel meereizen in het bagageruim. Maar het is helaas nog niet mogelijk om in het vliegtuig in je (elektrische) rolstoel te blijven zitten, je moet overgetild worden naar een gewone vliegtuigstoel. Omdat ik zo beperkt ben in mijn bewegingsvrijheid, mijn armen en benen niet kan bewegen en niet kan staan, ben ik in feite een ‘lappenpop’. Ik heb dus veel steun nodig bij het zitten. Daarnaast is het overtillen van een volwassen persoon die niet kan meehelpen ontzettend zwaar. Ook is mijn beademingsapparatuur ingebouwd in mijn rolstoel en daarom moet ik wel in mijn eigen rolstoel blijven zitten. Het is een rouwproces, zoals mijn psycholoog ooit zei. En dat klopt ook wel. Ik blijf het moeilijk vinden.
Waarom het voor mij nooit een simpel stedentripje is
Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik mij niet zomaar ergens bij neerleg. Ik probeer altijd de grenzen van mijn kunnen op te zoeken. Zo ben ik in 2019 voor het eerst naar Parijs geweest. Nu hoor ik je denken: “Parijs? Dat is toch best dichtbij en niet zo ingewikkeld?” Voor mij is het echter een behoorlijke reis en vraagt het heel veel voorbereiding en uitzoekwerk. Want hoe vind ik een rolstoeltoegankelijk en drempelloos hotel met een ruime hotelkamer en badkamer? Is er ruimte voor een elektrisch hoog-laagbed en hoe kan ik die huren in Frankrijk? Heeft de badkamer beugels naast het toilet en is de wastafel onderrijdbaar met mijn elektrische rolstoel? Kunnen we onze auto met alle medische apparatuur bij het hotel parkeren? En dan de stad: hoe ga ik mij verplaatsen in zo’n grote stad? Zijn de metro of bussen wel rolstoeltoegankelijk? De goed toegankelijke hotels zijn schaars en de meeste hotels geven op hun website geen informatie over de rolstoeltoegankelijkheid. Niet alleen in Frankrijk, maar eigenlijk overal. Dus waar begin je? Het is echt lastig om dit allemaal uit te zoeken. Daar komt nog bij dat de hotels die wél rolstoeltoegankelijk zijn, vaak hotels zijn met vier of vijf sterren. Je hoort de kassa al rinkelen.
Hulp van specialistische reisbureaus
Gelukkig zijn er reisbureaus in Nederland die je kunnen ondersteunen bij het uitstippelen van een toegankelijke reis. Dat is echt heel fijn en neemt iets van stress bij mij weg. Want zo’n reis blijft altijd spannend. Is alles goed geregeld, zijn alle checks echt goed gedaan? Maar even tussen neus en lippen door: Parijs was werkelijk fantastisch en bewonderenswaardig rolstoeltoegankelijk. Een dikke vette tip!
Op weg naar mijn droomreis?
Mijn droomreis In Nederland heb ik inmiddels mijn vaste vakantieadressen. Toch blijf ik dromen, proberen en informeren naar reisjes buiten Nederland. Op een aangepaste vakantiebeurs kwam ik in gesprek met een reisbureau gespecialiseerd in cruises. Mijn droom is namelijk om de Fjorden in Noorwegen te bezoeken. Een autoreis vanuit Nederland is voor mij niet haalbaar en te belastend. Maar zou een cruise naar de Noorse Fjorden dan een optie zijn? Ook dat is niet zo simpel. Er is wel een nieuw groot cruiseschip dat vanuit Nederland onder andere naar de Fjorden in Noorwegen vaart, maar daar mag geen elektrisch hoog-laagbed in de hut worden geplaatst. Ik vind dat echt niet van deze tijd. Ik ben nog in gesprek met het reisbureau, maar de kans is klein dat het lukt. Maar hé, ik blijf dromen.