Ga naar de inhoud

Zo rond 2010 ging er letterlijk een wereld open voor blinden. De wereld die iPhone heet. Het was de eerste mobiele telefoon met voice-over, zodat doormiddel van spraak alle tekstlinks en knoppen op het scherm konden worden voorgelezen.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

 

We konden ineens zelfstandig met navigatie overal komen. We hadden onze administratie op zak. Je had geen aangepaste wekker of horloge meer nodig. Direct toegang tot kranten en andere nieuwsbronnen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb mijn iPhone ooit één dag moet missen, omdat de batterij het had begeven, en toen merkte ik pas hoe afhankelijk ik was geworden van mijn metalen vriend.

 

Edwin Ruyer (Blinde man) met telefoon
Afbeelding: Ed met zijn mobiele telefoon

 

September: de gevreesde update-maand

Maar er is altijd één maand in het jaar dat het huwelijk van de blinde en zijn of haar iPhone ernstig onder druk staat: de gevreesde maand september. Dat is namelijk de maand dat er een nieuwe IOS-versie uitkomt. Meestal is dit voor ons een drama. Het duurt vaak weken, plus een aantal updates voordat alles weer werkt zoals het hoort.

Zo is het weleens voorgekomen dat de spraak heel raar klonk doordat de synthesizer die de taal moet regelen, niet overweg kon met de taalinstellingen. Of dat bepaalde apps niet meer of niet meer naar behoren werkten.

 

Twee soorten blinden

Aan de andere kant komen er ook weer splinternieuwe mogelijkheden bij. Mogelijkheden die je nóg zelfstandiger maken. Eigenlijk heb je in blindenland twee soorten iPhone-gebruikers. De verstandigen, die bij zichzelf denken ‘wij wachten wel een paar versies voordat we de overstap wagen’, en aan de andere kant de ongeduldige sukkels die nieuwsgierig zijn naar de allernieuwste snufjes. Tot die laatste groep hoor ik.

 

iOS 14

Twee weken geleden was het weer zo ver. IOS14 kwam uit. En ook dit keer kon ik me niet bedwingen. Met een aantal andere eigenwijze blinden, verzameld in een app-groep, gingen we samen updaten. Op die manier konden we elkaar helpen op het moment dat iets niet zou lopen als verwacht. Met het zweet in mijn handen ging ik aan de slag. Eerst de update aanvragen en downloaden. Dat ging dit keer snel. Toen volgde het installatieproces. Dan wordt er een gen aangesproken dat ik helaas mis. Het gen dat het stofje aanmaakt dat voor geduld zorgt. Ik zorg dus tegenwoordig altijd dat ik in die tijd iets anders te doen heb. Dit keer was het douchen.

Toen ik zowel lijfelijk als in mijn hoofd fris was, pakte ik mijn iPhone ter hand. Het eerste dat ‘ie zei was “Hallo”. Met de juiste stem en de juiste taalinstellingen. “Gelukkig”, dacht ik, “de spraak werkt.”. Dat is meestal anders. De eerste meevaller. De tweede volgde al snel. Alle apps stonden nog op de plek waar ik ze had neergezet.

Een tegenvaller was dat de spraak super traag reageerde wanneer je typte. Dat werkte echt niet fijn. Gelukkig is dit probleem in de update die een week later kwam, alweer opgelost. De apps van de agenda en de wekker hebben een make-over gehad, dat zorgde voor wat uitzoekwerk. Ik kan niet zeggen dat ik het praktischer vind, maar er is goed mee te werken.

 

Hand met een iphone met iOS14 erop.

 

Beschrijven van afbeeldingen

Al met al viel de overgang mee. De overgang van m’n ex duurde langer. Daarentegen vond ik de vernieuwingen ook een beetje tegenvallen. De vernieuwing die ik het interessantst vond was de nieuwe VoiceOver-herkenning, of fotoherkenningssoftware (mooi woord om te onthouden voor scrabble). Dat betekent dat VoiceOver hele beschrijvingen van afbeeldingen en foto’s voorleest. De iPhone vroeg mij bij de installatie van de fotoherkenningsapp of hij ook gevoelige foto’s moest beschrijven. Wie mij kent, snapt dat ik op ‘ja’ heb geklikt. Ik ben toen direct naar Youporn gegaan om de software te testen. Maar helaas: de beschrijving ging niet verder dan “een naakte volwassen vrouw”. Tja, het is maar net wat je beschreven wil hebben.

 

Waarschuwen voor lopende kraan

De update had ook iets nieuws voor doven. Jouw iPhone zou je een signaal geven als hij het geluid van stromend water detecteert, zodat je gewaarschuwd wordt wanneer je de kraan open hebt laten staan. Even een tip voor alle doven: mocht je hierop willen vertrouwen, dan raad ik je aan een surfplank te kopen, want hoe lang ik de kraan ook liet lopen, de iPhone bleef stil.

 

Conclusie

Los hiervan was de overgang naar iOS14 deze keer een voorspoedige bevalling. Ik raad alle verstandige blinden dan ook aan om op de update-knop te drukken. Alhoewel die fotoherkenningssoftware dus nog wel wat te wensen overlaat.

 

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.