Ga naar de inhoud

Let op: Dit artikel is geschreven voordat de nieuwe WCAG 2.2 op 5 oktober 2023 is gepubliceerd. Hierdoor kan informatie in dit artikel niet meer kloppen. Voor up-to-date informatie, kijk op onze kennisbank over de WCAG.

De structuur achter de technische kant van digitale toegankelijkheid is gebaseerd op de wereldwijde richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C). Deze internationale gemeenschap heeft de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) vastgesteld. In deze richtlijnen wordt beschreven aan welke voorwaarden apps en websites moeten voldoen om digitaal toegankelijk te zijn.

Eerder hebben we in een artikel deze webrichtlijnen toegelicht. De technologieën waarop websites en apps gebaseerd zijn, vernieuwen constant. Om zo relevant mogelijk te blijven, worden de richtlijnen daarom regelmatig vernieuwd. Momenteel gelden de WCAG 2.1 richtlijnen, maar de W3C is volop aan het werk om de meest recente versie te publiceren; de WCAG 2.2.

In dit artikel worden de belangrijkste veranderingen van de WCAG 2.2 besproken. De onderstaande tabel geeft de voorgestelde nieuwe richtlijnen schematisch weer. Klik op een van de criteria om er meer over te lezen of scroll naar beneden voor het uitgebreide overzicht.

 

 

Criterium Niveau Richtlijn Engelse naam
2.4.11 AA Navigeerbaar Focus Appearance (Minimum)
2.4.12 AA Navigeerbaar Focus Not Obscured (Minimum)
2.4.13 AAA Navigeerbaar Focus Not Obscured (Enhanced)
2.5.7 AA Input modaliteiten Dragging movements
2.5.8 AA Input modaliteiten Target size (Minimum)
3.2.6 A Voorspelbaar Consistent Help
3.3.7 AA Assistentie bij invoer Accessible Authentication
3.3.8 AAA Assistentie bij invoer Accessible Authentication (Enhanced)
3.3.9 A Assistentie bij invoer Redundant Entry
4.1.1 A Compatibel Parsing

twee handen aan het typen op een laptop

Wanneer is de WCAG 2.2 gepubliceerd?

Versie 2.2 van de WCAG is gepubliceerd op 5 oktober 2023. In eerste instantie zouden de nieuwe richtlijnen in de herfst van 2020 ingaan.

Ben je developer en wil je bijdragen? De W3C is altijd op zoek naar inbreng van ervaringsdeskundigen. Via Github is het mogelijk om feedback naar de Accessibility Guidelines Working Group te sturen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

De 2.2 versie van de webrichtlijnen vloeit voort uit de eerdere versie, de WCAG 2.2. Dit betekent dat de nieuwe versie een toevoeging is op de bestaande criteria, niet een volledig nieuwe lijst met criteria. Het is vrij zeker dat dit de laatste update van de WCAG 2 is, er komt waarschijnlijk dus geen WCAG 2.3. In de volgende versie, de WCAG 3.0, worden er niet alleen nieuwe criteria toegevoegd, de huidige worden ook opnieuw beoordeeld.

Voor nu is het belangrijk om te weten dat de komst van de WCAG 2.2 vooral betekent dat er nieuwe criteria aan de checklist toegevoegd worden. Wat deze criteria precies zijn, is hieronder uitgewerkt.

Wat zijn de nieuwe criteria van de WCAG 2.2?

De meest recente conceptversie van de WCAG 2.2 biedt een inzicht in de nieuwe eisen die aan toegankelijke internet content gesteld gaan worden. Ook deze versie van de WCAG is niet heel toegankelijk geschreven. Vandaar dat hieronder de WCAG 2.2 criteria per onderdeel in begrijpelijke taal toegelicht worden.

Focus Appearance (2.4.11) (Niveau A & AA)

Dit punt is een toevoeging op criterium 2.4.7 uit de huidige richtlijnen. Dit criterium slaat op de begeleiding voor mensen die het toetsenbord (in plaats van een muis) gebruiken om door een site te navigeren. In de huidige richtlijnen staat dat er een focus zichtbaar moet zijn voor de huidig geselecteerde optie (dus wat je aan het selecteren bent). Vanaf WCAG 2.2 dienen toegankelijke websites voor die focus een contrastratio van minstens 3:1 te bieden voor niveau AA (2.4.11).

In de onderstaande afbeelding is een voorbeeld van zo’n focuspunt te zien, afkomstig uit ons onderzoek naar de toegankelijkheid van de websites van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

'Informatie voor ondernemers' wordt momenteel geselecteerd en is voorzien van arcering.

‘Informatie voor ondernemers’ wordt momenteel geselecteerd en is voorzien van arcering.

Focus Not Obscured (Minimum) (2.4.12) (Niveau AA)

Voor bezoekers met mobiliteitsproblemen die afhankelijk zijn van het gebruik van een toetsenbord, is het zeer belangrijk om te weten welk element de focus ontvangt. WCAG 2.4.11 heeft het belang van duidelijke focusweergave onderstreept. Criterium 2.4.12 stelt dat overlappende content niet volledig bedekt wordt door andere content of onderdelen van de gebruikersinterface. Wanneer een gedeelte van de focus nog zichtbaar is, kan er nog aan 2.4.12 worden voldaan.

Focus Not Obscured (Enhanced) (2.4.13) (Niveau AAA)

Waar criterium 2.4.12 een verschil maakt tussen focus die gedeeltelijk bedekt is of volledig bedekt is, is 2.4.13 een stuk strenger. Om aan dit criterium te voldoen, mag de focus helemaal niet bedekt worden door andere content, ook niet gedeeltelijk.

Dragging Movements (2.5.7) (Niveau AA)

Voor veel bezoekers is de mogelijkheid om bestanden naar een website te slepen (drag and drop) het toppunt van gebruikersgemak. Dit gaat echter niet voor iedereen op. Drag and drop vereist namelijk een redelijk precieze beweging met de muis. Voor gebruikers met een motorische beperking is het slepen van bestanden niet altijd gemakkelijk. Vandaar dat de WCAG 2.2 stelt dat toegankelijke websites niet alleen maar een drag and drop mogelijkheid moeten bieden, maar ook toegankelijke alternatieven. Een voorbeeld van zo’n alternatief is een knop die gebruikers kunnen aanklikken op iets te uploaden.

Target Size (2.5.8) (Niveau AA)

Vooral op mobiele apparaten is het moeilijk om op kleine knoppen en links te klikken, helemaal als deze dicht op elkaar staan. In de WCAG 2.2 zal daarom een minimumafstand staan vermeld die er tussen twee interactieve elementen moet zijn. Dit geldt overigens ook voor desktop versies van digitale producten, niet alleen voor de mobiele versies.

Findable Help (3.2.6) (Niveau A)

Vooral grote bedrijven zijn er goed in: het verstoppen van contactgegevens. Dit is een effectieve manier om de werkdruk van medewerkers van de helpdesk te verminderen. Voor consumenten is het minder plezierig. De WCAG 2.2 stelt dan ook dat het voor gebruikers makkelijk moet zijn om hulpmiddelen als een FAQ (Frequently Asked Questions) of contactinformatie te vinden. Het advies is om deze informatie op iedere pagina terug te laten komen, bijvoorbeeld in de header of de footer van de pagina.

Bedrijven en organisaties staan er vaak niet bij stil, maar niet iedereen is in staat om een telefoonnummer te bellen voor hulp. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraak bij de huisarts of een reservering plaatsen bij je favoriete restaurant als je doof of slechthorend bent. Digitaal Toegankelijk.nl’s Claire legt in dit artikel uit hoe zij deze barrières ervaart.

Accessible Authentication (3.3.7) (Niveau AA)

Dit criterium stelt dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om functies als ‘wachtwoord vergeten’ te gebruiken op websites. De authenticatie moet dus voor alle bezoekers toegankelijk zijn. Een praktijkvoorbeeld hiervan is de optie ‘wachtwoord vergeten’ op websites waar een gebruikersaccount nodig is. Volgens de WCAG 2.2 mogen websites geen authenticatie-tests hanteren waarbij cognitieve tests uitgevoerd worden. Deze tests worden momenteel door websites gebruikt om ‘echte’ gebruikers te onderscheiden van bots.

Spam voorkomen is voor developers altijd belangrijk. Dat het op een toegankelijke manier gebeurt, is helaas nog niet vanzelfsprekend. Lees hier meer over hoe webmasters spam kunnen voorkomen zonder de digitale toegankelijkheid in gevaar te brengen.

Accessible Authentication (Enhanced) (3.3.8) (Niveau AAA)

Criterium 3.3.7 gaat een stap verder dan 3.3.6. Om aan dit criterium te voldoen, mag er geen gebruik gemaakt worden van cognitieve tests als authenticatie proces als er niet een van de volgende mogelijkheden is:

  1. Een toegankelijk alternatief waarbij geen cognitieve tests nodig zijn.
  2. Een mechanisme dat gebruikers kunnen gebruiken om hulp te krijgen bij de authenticatie.

Voorbeelden van authenticatie methoden waarbij cognitieve methoden worden gebruikt zijn bijvoorbeeld het onthouden van een wachtwoord of het oplossen van een puzzel.

Redundant Entry (3.3.9) (Niveau A)

Het laatste nieuwe criterium heeft betrekking op online formulieren. Websites zouden het niet moeten verplichten om informatie opnieuw in te voeren als dit niet nodig is. Een voorbeeld hiervan is het tweemaal invullen van adresgegevens, voor het betaaladres en het bezorgadres. Een uitzondering wordt gemaakt voor informatie die noodzakelijkerwijs twee keer ingevuld moet worden.

Parsing (4.1.1) (Niveau A)

Criterium 4.1.1 is voorlopig het enige criterium dat wordt verwijderd uit de WCAG-richtlijnen. Dit criterium is momenteel te vinden in versie 2.1, maar zal niet meer worden opgenomen in versie 2.2. De punten die criterium 4.1.1 bevat zijn gericht op parsing en waren vooral belangrijk voor HTML5 was gepubliceerd. Eerdere versies van HTML gebruikten geen standaardisatie waarin het gebruik van HTML werd voorgeschreven. 

Omdat standaardisatie nu is toegepast, ontstaan er veel minder problemen op dit vlak. De browsers hebben dit probleem als het ware al opgelost voor de gebruikers. De enige problemen die zich nu nog voordoen onder 4.1.1, conflicteren ook met andere criteria. Daarom is WCAG 4.1.1 overbodig geworden. 

Voldoen aan de WCAG 2.2

Een uitgebreid (en minder toegankelijk) overzicht van de de conceptversie van de WCAG is terug te vinden op de website van de W3C. Is het na het lezen van de nieuwe criteria nog niet duidelijk of de website van jouw organisatie aan de richtlijnen gaat voldoen? Digitaal Toegankelijk.nl denkt graag met overheden en organisaties mee om tot exclusieve online producten te komen.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.