De dovengemeenschap is een niet heel zichtbare groep. En behoorlijk verspreid over Nederland, bovendien. Dat is één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat doven en slechthorenden tijdens een speciale dag samen kunnen komen om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Daarnaast is het een manier om anderen iets te leren over de dovenwereld en de omgang met dove mensen.
Claire Meijer
Claire is zelfstandig ondernemer en zet zich met haar bedrijf Klinktprima.nl in voor mensen met een auditieve beperking op de arbeidsmarkt. Ze is zelf doof en woont met haar man en haar zoontje in Helmond.
Werelddovendag (WDD) is in 1958 opgericht door de ‘World Federation of the Deaf’ (WFD) onder de naam ‘International Day of the Deaf’. De dag wordt door de dovenwereld in Nederland en België elke vierde zaterdag van september gehouden. Op deze bijeenkomst wordt er altijd een informatiemarkt georganiseerd, met kraampjes voor bedrijven, stichtingen en scholen. En er zijn ook veel belangenorganisaties aanwezig, die uitleggen voor welke doelen zij opkomen.
Rondom de informatiemarkt worden er veel projecten, workshops en activiteiten gepland. Op deze dag kunnen doven en slechthorenden elkaar ontmoeten en samen activiteiten doen en lezingen of workshops volgen.
Lekker centraal
Over het algemeen wordt WDD georganiseerd door de grote belangenorganisaties, zoals Dovenschap of Nederlandse Dove Jongeren. Ook zijn er veel lokale stichtingen of verenigingen die de organisatie op zich nemen. Zoals Stichting Welzijn Doven Rotterdam (Swedoro) en Stichting Samenwerkende Utrechtse Doven Organisaties (SUDO). Deze stichtingen zijn vaak te vinden in steden, waar grote groepen doven wonen of waar een dovenschool of -instituut is.
Vorig jaar heeft de WDD door corona niet plaatsgevonden, een domper voor de vele geïnteresseerden. Zoals vaker, werd de dag dit jaar door SUDO in Utrecht georganiseerd, omdat het centraal in Nederland ligt.
Inclusie
Elk jaar wordt het thema voor de WDD met aandacht en zorg gekozen, uit de onderwerpen die in de dovenwereld spelen. Vorig jaar is de Nederlandse gebarentaal als officiële taal erkend. Dit jaar werd er samen gekeken hoe doven en slechthorenden een betere plek kunnen krijgen in de maatschappij: hoe ziet inclusie eruit, en hoe kom je daar samen? Nog steeds is het niet altijd makkelijk om een goede opleiding te volgen of een baan te vinden. Er is nog genoeg te doen om daar verandering in te brengen.
Toegankelijk voor iedereen
WDD is niet alleen gericht op doven en slechthorenden maar ook voor kennismakingen met horende mensen die nieuwsgierig zijn en open staan om meer over de wereld van doven en slechthorenden te leren. Zowel particulieren als instanties kunnen een bezoek brengen en meedoen. Er komen mensen met een persoonlijke interesse, maar ook organisaties die veel met doven werken of in aanraking komen met doven.
Het zal voor veel mensen een interessante openbaring zijn: zoveel mensen die met gebarentaal de hele dag met elkaar kletsen (wapperen). Alsof je een andere wereld binnenstapt.
Een feestelijke dag
Voor mij was deze editie in het Beatrixtheater zeker mijn achtste keer; sinds 2014 ben ik bijna elk jaar aanwezig geweest. Mijn eerste keer in 2007 was extra bijzonder, omdat (toen nog) prinses Maxima een bezoek bracht aan de WDD in Eindhoven. Zelf was ik toen net begonnen met mijn site klinktprima.nl. Die dag heb ik mijn nieuwe initiatief gepresenteerd en mijn ervaringen gedeeld over de uitdagingen als dove op de arbeidsmarkt. Dat was een mooie ervaring, die ik heb beschreven in een blog op mijn eigen website.
Door het wisselende programma en de wisselende locatie, voelt het elk jaar weer anders en elk jaar als een feestelijke dag. Omdat de dovenwereld niet zo heel groot is, ontmoet ik altijd veel bekenden: oud-klasgenoten, vrienden of mensen die ik ken uit mijn professionele netwerk. Veel mensen maken de reis om elkaar te zien en van elkaar te leren. Gemiddeld komen er duizend mensen op een WDD af; je komt letterlijk ogen te kort op zo’n dag. Er is altijd wat te doen en vooral veel bij te kletsen en te wapperen met doven onderling.