Ga naar de inhoud

De maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben een enorme impact op de gehele bevolking. Op verschillende manieren helpt de overheid met speciale regelingen, zoals de versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers, verlaging van voorlopige belastingaanslagen en financiële steun. 

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam geregeld de vraag binnen of het besluit rondom wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid versoepeld zou worden vanwege de coronacrisis. Vanaf 23 september moeten namelijk alle (semi-)overheidswebsites voldoen aan de toegankelijkheidsnorm. Deze datum blijft nog steeds van toepassing. Voor (semi)overheidsinstanties is het dus van belang om te weten wat er van hen verwacht wordt. Dit artikel ligt de wetgeving rondom digitale toegankelijkheid voor overheidsinstanties toe.

Verplichte digitale toegankelijkheid

De overheid raadt instanties aan om duidelijk te hebben wat er daadwerkelijk moet gebeuren op het gebied van digitale toegankelijkheid. Een overzichtelijke manier om dit voor elkaar te krijgen is door een lijst op te stellen met websites die onder de verantwoordelijkheid vallen van de instantie. Hierna wordt aangeraden om per website een toegankelijkheidsonderzoek uit te laten voeren. Dit onderzoek brengt de huidige situatie in kaart, zodat er effectief naar een toegankelijke website toegewerkt kan worden. 

Het toegankelijkheidsonderzoek is de basis voor de verplichte toegankelijkheidsverklaring. Iedere (semi-)overheidsinstantie is verplicht om per website deze verklaring op te stellen. Hierin staat in hoeverre de website al aan de eisen voldoet en welke acties worden ondernomen om ervoor te zorgen dat de website volledig toegankelijk wordt. Dit betekent dat er een planning moet worden vermeld in de verklaring.

Instanties kunnen op Toegankelijkheidsverklaring.nl deze verklaring opstellen. Om de verklaring succesvol op te stellen, zijn de volgende gegevens nodig:

  • Alle URL’s waar de verklaring van toepassing op is alsmede een URL van de hoofdwebsite, waar alle informatie en dienstverlening waar de instantie verantwoordelijk voor is vermeld staat.
  • De resultaten van het toegankelijkheidsonderzoek.
  • Indien nodig, de planning voor het verbeteren van de toegankelijkheid.
  • De naam en functie van de tekenbevoegde manager of bestuurder.

De eisen rondom digitale toegankelijkheid

Maar, wat zijn precies de eisen waaraan websites moeten voldoen? De webrichtlijnen van de WCAG gelden als een goed uitgangspunt. Hierin wordt per onderdeel besproken hoe instanties hun website aan kunnen passen zodat deze voor een groter publiek goed te gebruiken is. 

Digitaal Toegankelijk.com helpt overheidsinstanties bij het doorvoeren van digitale toegankelijkheid. Zo vindt u in onze kennisbank een overzicht van praktische tips voor het verbeteren van digitale toegankelijkheid. Daarnaast worden er wekelijks relevante nieuwsartikelen geüpload waar zaken omtrent digitale toegankelijkheid besproken worden. 

Digitale toegankelijkheid toepassen

Naast het verspreiden van praktische tips en informatie over toegankelijkheid helpen we ook door websites te laten testen door de doelgroep, door toegankelijkheidsonderzoeken uit te voeren, door website specifiek advies te geven en door zelf websites te laten voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Lees hier meer over wat wij doen of klik op onderstaande knop voor direct contact.

Maak ook jouw website of app toegankelijk!

We komen graag langs om te bepalen welke stappen jullie kunnen zetten richting een toegankelijk product

Afspraak maken
Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.