Ga naar de inhoud

Vanochtend heb ik te horen gekregen dat ik eindelijk een nieuwe baan heb. Dat is voor iedereen spannend, maar ik wil je laten zien dat een blinde werknemer meestal nog wat extra uitdagingen op z’n bordje krijgt.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Toegankelijk lesmateriaal?

Ik ga werken bij het klantcontactcentrum van ABN AMRO in Amsterdam. Voordat ik hier mag starten moet ik mijn certificaat ‘financieel toezicht’ halen. Normaal niet zo heel spannend, maar we weten nog niet hoe toegankelijk het lesmateriaal is voor visueel beperkten.

En wanneer er problemen met de toegankelijkheid zijn, moeten we gaan zoeken naar een oplossing. Dit kost altijd tijd en soms geld. En als het geld kost, kost het ook weer tijd want dan moet het UWV worden ingeschakeld. Dit zijn ambtenaren dus, ach je snapt mijn punt waarschijnlijk wel.

Een man kijkt op zijn horloge

Toegankelijke systemen?

Mocht ik deze opleiding hebben afgerond, wacht de volgende uitdaging: de toegankelijkheid van de systemen waar ik mee moet gaan werken. Als je voor het eerst een baan krijgt, zit er nog een stap tussen, namelijk de aanvraag voor een screenreader. Zeg maar, de programmatuur die wat er op het scherm gebeurt omzet in spraak of in braille.

Maar omdat ik vorig jaar een screenreader heb gekregen toen ik bij KPN ging werken, kan ik die stap overslaan. Dit scheelt veel tijd want zo’n screenreader moet worden aangevraagd bij het UWV. Dit zijn ambtenaren en ach, bekend verhaal.

Aanpassingen nodig?

Mochten er problemen zijn met de toegankelijkheid van de systemen, moet er gescript worden zodat onze screenreader kan communiceren met de systemen. Dit moet ook weer eerst aangevraagd en goedgekeurd worden door het UWV. En tja, dat dus.

Als dit gedaan is, kunnen we pas echt aan het werk.

Een man met headset op werkt in een klantcontactcentrum

Hoe kom ik er?

Daarnaast ligt er nog een praktische uitdaging: hoe kom ik van huis naar kantoor en weer terug? In mijn geval moet ik van Amersfoort naar Amsterdam. Er zijn een paar opties:

Met het OV. Als ik met het OV ga, zal ik de route moeten leren. Hiervoor moet een organisatie als Bartimeüs worden ingezet om samen met mij te kijken wat de makkelijkste route is en die samen met mij oefenen. Het nadeel hiervan is wel dat voor een blinde reizen op deze manier veel energie kost.

Een alternatief is gebruik maken van de regeling woon-werkverkeer zodat ik door een taxi van en naar mijn werk word gebracht. Dit moet ook weer bij het UWV worden aangevraagd. Had ik al verteld wat het tempo daar is?

Vaak onderschat

Kortom, als visueel beperkte gaan werken heeft echt wel iets meer voeten in de aarde dan je denkt. En ik merk dat dit vaak wordt onderschat. Maar ik ben voorlopig van de straat. En ik kan ook niet wachten om te beginnen.