Skip to main content
Category

Kleurenblind

Wat houdt digitale toegankelijkheid in als je kleurenblind bent?

Digitaal toegankelijk

Zien met behulp van artificial intelligence (AI): een interview met Envision

Door Apps & Websites, Blind, Kleurenblind, Slechtziend, Tips & Trics, Tools, Visuele Beperking Geen Reacties

Hoe kan moderne technologie worden ingezet om blinden en slechtzienden te helpen om te zien, lezen en de wereld meer te ervaren? De Haagse startup Envision heeft een antwoord op deze vraag gevonden. 

Deze oplossing is tweeledig. De eerste oplossing is voor iedereen toegankelijk zonder hardware aan te schaffen. Dit is namelijk een app: Envision voor iOS en Android. De app leest alle soorten tekst op aan de gebruiker, van voedsel verpakking tot posters en telefoon- en tv schermen. Daarnaast worden meer dan 60 talen herkend door de app.

Niet alleen helpt de app om gebruikers die slechtziend of blind zijn om teksten te begrijpen, ook is het mogelijk om voorwerpen en zelfs mensen te kunnen herkennen. De app herkent objecten die gescand worden en vertelt de gebruiker wat zich voor de lens van de camera bevindt. In het voorbeeld op de website van Envision worden onder andere een pot pindakaas, een plant en kast gescand en herkend door de app.

De mogelijkheid om personen te herkennen is wat ons betreft de kers op de taart. De app kan aangeleerd worden om de gezichten van vrienden, familieleden of collega’s te herkennen, zodat deze door de app gescand en herkend kunnen worden.

Het gebruiken van een telefoon voor bovenstaande mogelijkheden beperkt de gebruiker wel enigszins, er moet immers altijd minstens één hand gebruikt worden voor de telefoon. Dit is waar het tweede gedeelte van de oplossing van Envision voor gebruikt wordt. Het Haagse bedrijf heeft in samenwerking met Google de software namelijk beschikbaar gesteld voor de Google Glass 2. In het onderstaande interview met Ilse Madelein Velema worden alle prangende vragen van Digitaal Toegankelijk.com over Envision en Envision Glasses beantwoord. Benieuwd naar de app? Deze is 14 dagen gratis te gebruiken en te downloaden voor iOS en voor Android

Een iPhone wordt vastgehouden door een vrouw Wat is het verhaal achter Envision? Hoe is het idee voor Envision ontstaan? 

Karthik Mahadevan studeerde af als industrieel ontwerper wanneer hij een lezing gaf aan een blindenschool in India. “Ik legde uit dat ik als ontwerper oplossingen voor problemen zoek en vroeg de studenten welk probleem ze wilden oplossen. Ieder van hen zei gelijk dat ze onafhankelijker wilden zijn. Hiermee bedoelden ze toegang tot visuele informatie. Als dit zo’n groot probleem is, waarom doe ik er dan niets aan? ” Het idee achter Envision was geboren.

Hoe is de software ontwikkeld? 

De software ontwikkelde Karthik samen met vriend en oud-huisgenoot, ook genaamd Karthik, Kannan. Karthik Kannen werkte na zijn studie aan de software kant en was hierdoor een goede aanvulling op Mahadevan.

Als eerste werd gewerkt aan een app voor de iPhone. Toen deze uitgebracht werd kregen we erg veel positieve reacties van gebruikers. Later is daar een android app bij gekomen. 

Hoe wordt er vanuit de markt gereageerd op het product?

We hebben inmiddels meer dan 7.000 betalende gebruikers in ruim 50 landen en groeien hard. Dus ik zou zeggen, erg goed! Experts zijn ook enthousiast over de huidige smartphone-versie. ‘Envision biedt functies die de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking direct vergroten’, aldus Henk Abma van Bartiméus. We zijn constant bezig met het optimaliseren van de software en staan om deze reden graag dichtbij onze gebruikers. Het is erg belangrijk om constant feedback te ontvangen voor gebruikersgericht ontwerp.

Ik zag de Envision Glasses op de website als pre order staan. Kun je iets meer vertellen over dit product?

Jazeker! De Envision Glasses is een combinatie van de Google Glass 2 en Envisions bekroonde kunstmatige intelligentie technologie (AI). De technologie, die nu al beschikbaar is als smartphone app, geeft duizenden gebruikers zelfstandig toegang tot de wereld om hen heen. Net zoals de app, gebruikt de slimme bril kunstmatige intelligentie om visuele informatie te herkennen en te vertalen naar gesproken woord. Maar nu dus ook helemaal handsfree. Nòg een dikke plus van de smartglasses is dat we videobellen hebben toegevoegd. Hierdoor kan de gebruiker makkelijk en snel iemand bellen om bijvoorbeeld een wegblokkade te omzeilen of te weten welke van de 100 soorten pindakaas gekocht moet worden. 

Hoe is de Envision Glasses tot stand gekomen?

We zijn met Envision al een hele tijd bezig om onafhankelijkheid voor blinden ook handsfree te maken. Als je al afhankelijk bent van een blindenstok of geleidehond, dan is het fijn als er aan je andere hand niet ook een telefoon geplakt zit. Doordat we veel vraag kregen naar een draagbare tool, zijn we de beschikbare smartglasses in de markt gaan testen. Hierover hebben we lang gedaan, omdat de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit voor onze gebruikers voorop staan. Toen Google met de Google Glass 2 kwam, hebben we hiervoor gekozen. Deze voldeed aan al onze eisen en de samenwerking met Google verloopt heel soepel.

Wanneer is de bril voor het publiek beschikbaar?

Goede vraag! Vanaf nu kan de bril besteld worden in de pre-order en de verzending hiervan gaat in augustus plaatsvinden. 

Hoe ziet de toekomst van Envision er uit?

We zijn, net zoals veel andere bedrijven, getroffen door Corona. Dat betekent niet dat we gestopt zijn met alles op alles zetten om Envision te blijven optimaliseren! We zijn druk bezig het bedrijf gezond deze periode door te laten komen. Waar we plannen hadden om in 2020 landen te bezoeken om hier demo’s te geven en onze gebruikers te ontmoeten, laat dit nu op zich wachten. We hebben nu, samen met onze ambassadors, een plan opgesteld waarbij zij in hun eigen land meet-ups gaan organiseren zodat mensen toch de mogelijkheid krijgen onze producten te proberen.

Als we deze periode door zijn, dan staat er op de planning om zoveel mogelijk assistive apps voor blinden en slechtzienden op de Envision Glasses te krijgen. Uiteraard zijn we voorzichtig, want de kwaliteit moet niet ten onder doen aan ons product. Daarna is het doel om onze software ook op andere hardware te hebben en een breder Envision assortiment aan te kunnen bieden.

Toekomst in het kort: een gezond Envision waar we onze (bijna) wekelijkse software updates kunnen blijven doen en samen met onze partners de Envision Glasses groot kunnen maken!

Wat staat er naast de Glasses nog meer op de planning?

Voornamelijk het optimaliseren van onze apps en de Envision Glasses, maar we willen de software ook op andere devices krijgen. Belangrijkst hierbij is dat onze software een toegevoegde waarde biedt aan onze gebruikers. Welke devices dat gaan worden, hangt dus van onze gebruikers af! 

Hoe willen jullie groeien, nationaal en internationaal?

Grappig dat je het vraagt! We zijn in Nederland bekend omdat we innovatief zijn in tech en de eerste die de Google Glass voor de eindgebruiker lanceren. In het buitenland zijn we eigenlijk al iets bekender. Onze grootste afzetmarkt momenteel is Amerika, met Rusland, Duitsland, India en Japan opvolgend. Allereerst staat er op de planning dat we in ieder land een gebruikersgroep hebben die onze producten graag gebruikt en bereiden we ons Ambassador Program uit, zodat onze loyale gebruikers ook wat terug kunnen verwachten van ons. Daarnaast staat in de planning om de landen waar we nog minder groot zijn, maar waar we wel gebruikers hebben, te bezoeken en te ontdekken waar we toegevoegde waarde kunnen bieden.

De Envision Glasses gaan we, zodra gezondheidstechnisch weer mogelijk, internationaal promoten door naar de landen te gaan waar veel mensen om een real-life demo hebben gevraagd. We merken, en dat is begrijpelijk, dat men de bril graag eerst wilt proberen en daar geven we gehoor aan.

Envision gratis uitproberen

Digitaal Toegankelijk.com kan niet anders dan zulke innovatieve technieken als die van Envision bewonderen. We willen lezers er graag op wijzen dat de app twee weken gratis uit te proberen is. Via deze link voor iOS en deze link voor Android kan de app direct gedownload worden.

Meer lezen over digitale toegankelijkheid

Apps & Websites

Het verschil tussen WCAG A, WCAG AA en WCAG AAA

Is jouw website toegankelijk? Dat kan je controleren aan de hand van de webrichtlijnen rondom…
Auditieve Beperking

Olympische Spelen voor doven en slechthorenden

Naast de Olympische spelen voor sporters zonder beperking, bestaan er ook Paralympische spelen voor sporters…
Apps & Websites

Wat betekent de European Accessibility Act 2025 voor jou?

Inclusieve digitale producten zijn belangrijk, maar bestaande producten worden niet vanzelf toegankelijk gemaakt. De praktijk…
Apps & Websites

Problemen van nu vragen om een oplossing van deze tijd

Zoals ik al eerder in mijn verhalen verteld heb, is mijn vriendin Joke ook blind.…
Digitaal toegankelijk

Heroes: Kleurenblind & Digitale Toegankelijkheid

Door Kleurenblind, Visuele Beperking Geen Reacties

Heroes: Kleurenblind & Digitale Toegankelijkheid

Surfen op het wereldwijde web of gebruik maken van digitale applicaties is voor mensen met een beperking niet altijd even makkelijk. Idealiter houden designers, developers, en andere makers van het digitale web rekening met de verschillende beperkingsvormen tijdens het ontwerpproces. De praktijk wijst echter uit dat dat helaas lang niet altijd het geval is. De oorzaak daarvan is vaak dat men zich er gewoonweg niet bewust van is dat niet iedereen op dezelfde manier digitale producten kan gebruiken. 

Met onze serie, ‘Heroes’, brengen wij elke beperking onder de aandacht. In deze artikelen maken wij inzichtelijk hoe deze mensen digitale applicaties gebruiken en welke tools er ingezet kunnen worden om iedere digitale uiting inclusiever te maken.

Browsen met een beperking: kleurenblind zijn, wat is dat?

U heeft vast wel eens gehoord van de kegeltjes en staafjes die op het netvlies van het oog zitten. Bij kleurenblindheid gaat er iets mis met die kegeltjes. Die schakelen dan niet goed, waardoor de persoon kleuren niet ziet zoals ze werkelijk zijn. Kleurenblindheid valt binnen de categorie ‘visuele beperkingen’. Slechtziendheid, blind, en doofblind vallen ook in deze categorie.

Kleurenblindheid kan zich op verschillende manieren uiten. Een persoon kan bijvoorbeeld volledig kleurenblind zijn. Hij of zij ziet dan alles in zwart, wit, en grijs. Daarnaast kan deze persoon ook weinig zien tijdens daglicht. Deze vorm van kleurenblindheid komt gelukkig weinig voor. Verreweg de meeste mensen hebben gedeeltelijke kleurenblindheid, ook wel daltonisme genoemd. Zij kunnen slechts een aantal kleuren niet van elkaar onderscheiden; meestal zijn dat de kleuren rood en groen.

Wat interessante cijfers: in totaal zijn zo’n 1,3 miljoen Nederlanders kleurenblind. Mannen hebben vaker last van kleurenblindheid – ongeveer 1 op de 12 zijn mannen, en 1 op de 200 zijn vrouwen. 1 op de 6 mensen met kleurenblindheid ondervindt daar hinder van in hun werk.

regenboog van klei

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

Hoe verschillen digitale interacties voor mensen met kleurenblindheid vergeleken met de gemiddelde mens?

Mensen met (gedeeltelijke) kleurenblindheid zijn minder of helemaal niet in staat kleuren van elkaar te onderscheiden. Hierdoor is het voor hen soms onmogelijk om visuele cues waar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan ‘groen voor ja’, en ‘rood voor nee’. Ook het gebruiken van een legenda voor (digitale) kaarten kan problemen opleveren wanneer het enige wat de landen onderscheidt kleuren zijn. Zelfs iets simpels als online kiezen op welke bioscoopstoelen je wilt zitten kan een hele opgave blijken wanneer de designers van de website kleurenblindheid niet hebben meegenomen bij het ontwerpen.

Waar moet rekening mee gehouden worden voor mensen met kleurenblindheid?

Sommige mensen met kleurenblindheid zetten speciale hulpsoftware in die ze helpt om zonder problemen het web of andere digitale producten te gebruiken. Deze software past dan bijvoorbeeld kleuren aan door ze lichter of donkerder te maken. Om kaarten en diagrammen toch leesbaar te maken produceert het programma dan bovenop de kleuren bijvoorbeeld een patroon zodat op die manier per patroon landen van elkaar zijn te onderscheiden. 

Uiteraard is van groot belang dat er goed wordt gekeken naar het kleurgebruik binnen je digitale product of website. De kleuren moeten altijd goed contrasteren en worden uitgekozen met het oog op dat de grootste groep kleurenblinden ook de kleuren kunnen zien en onderscheiden.

jongen loert tussen zijn geverfde handen

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

Tools en ‘best practices’

Wanneer je mensen met kleurenblindheid in staat wilt stellen om ook gebruik te kunnen maken van je digitale product, is het belangrijk om op de volgende zaken te letten.

  • Hoge contrasten en de juiste kleuren: misschien nog wel het meest van belang is om altijd in het achterhoofd te houden dat er tussen de gebruikte kleuren altijd een hoog contrast aanwezig is. Daarnaast vallen bepaalde kleurtinten gewoonweg af omdat kleurenblinden die kleur niet goed kunnen zien.
  • Inlevingssoftware: voor developers die hun producten digitaal toegankelijk willen maken voor kleurenblinden bestaan er een aantal handige tools. Zo verraad toptal.com of een (Chrome) webextensie als Colorblinding onmiddellijk hoe goed of hoe slecht een website te zien is in de ogen van de meest voorkomende soorten kleurenblindheid.
  • UX-research met de doelgroep: wanneer mogelijk, laat je app of website altijd testen door iemand die kleurenblindheid heeft om erachter te komen welke oplossingen wel en niet werken. Wanneer dat niet kan, gebruik dan tools zoals degene die hierboven genoemd zijn.

Digitale toegankelijkheid voor iedereen

Onze missie is om het digitale landschap voor iedereen toegankelijk te maken. Ben je op zoek naar meer informatie over hoe dat te doen? Bekijk onze andere blogposts, bestel ons kaartspel, of neem contact met ons op.

 

Digitaal toegankelijk

Wist je dat 1,3 miljoen Nederlanders een vorm van kleurenblindheid hebben?

Door Kleurenblind, Visuele Beperking

In onze ‘Wist je dat?’-serie willen we de kans aangrijpen om interessante feitjes, aparte verhalen en andere informatieve tidbits te delen. Er is veel wat niet of minder bekend is over eigenlijk wel alle beperkingen. Op deze manier willen wij op een leuke manier onderbelichte weetjes in de schijnwerpers zetten. In deze “Wist je dat?”: alles over kleurenblindheid!

Wist je dat er een accuratere term bestaat voor kleurenblindheid?

In de volksmond noemen we mensen die bepaalde kleuren minder goed of niet kunnen zien vaak kleurenblind (daltonisme). Maar, de meeste mensen zijn helemaal niet ‘blind’ voor kleuren. Volledige kleurenblindheid, ook wel achromatopsie genoemd, komt véél minder vaak voor, namelijk bij zo’n 1 op de 33.000 mensen. Kleurenblind is dus eigenlijk een verkeerde term om te gebruiken in de meeste gevallen. Daarom wordt steeds vaker ook wel het woord ‘kleurenzienstoornis’ gebruikt.

Wist je dat 1,3 miljoen Nederlanders een vorm van kleurenblindheid hebben?

Dat is waarschijnlijk een stuk meer dan dat je gedacht had, nietwaar? Wij waren in ieder geval wel degelijk verrast door dit feitje toen we ons gingen verdiepen in digitale toegankelijkheid. 

Wist je dat kleurenblindheid veel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen?

1 op de 12 mensen in Nederland die een vorm hebben van kleurenblindheid zijn mannen – in totaal zo’n 8%. Bij vrouwen komt het veel minder voor: 1 op de 200 is kleurenblind (0,5%). 

foto van het oog van een gekleurde man

Wist je dat kleurenblindheid erfelijk is?

Alhoewel je ook kleurenblindheid kunt verwerven, bijvoorbeeld als geval van vergiftigingen door medicijnen, zijn veruit de meeste gevallen van kleurenblindheid erfelijk verkregen. Hoe werkt dat? De betrokken genen van kleurenblindheid worden doorgegeven via het X-chromosoom. Dit is ook waarom kleurenblindheid vaker voorkomt bij mannen. Vrouwen hebben twee X-chromosomen, de man een X- en een Y-chromosoom. Nu denk je misschien “Hè, hoe komt het dan dat vrouwen niet dubbel zoveel kans hebben om kleurenblind te worden?” Dat komt doordat kleurenblindheid bij vrouwen alléén tot uiting komt wanneer wanneer beide X-chromosomen het gen bevatten. En dat is vaker niet dan wel het geval.

Wist je dat Rood-groenkleurenblindheid de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid is?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten van kleurenblindheid. Bij sommige mensen werken de blauwe kegeltjes in hun ogen niet goed. Zij kunnen blauw en geel niet van elkaar onderscheiden. Mensen die deze specifieke vorm van kleurenblindheid hebben noem je tritanopen, en deze mensen zijn erg zeldzaam. Slechts 0.001% van de mannen heeft hier last van. Bij veruit de meeste mensen werken ofwel de groene (deuteranopen), of de rode kegels (protanopen) niet. Samen maken zij deel uit van de grootste groep. Mensen met achromatopsie – zij die echt helemaal geen kleuren kunnen zien, en alles zien in zwart-wit- en grijstinten – vormen de achterste groep. In Nederland hebben ongeveer 0.0001% van de mannen deze aandoening.

zwartwit foto van ogen

Wist je dat sommige mensen pas héél laat in hun leven erachter komen of ze kleurenblindheid hebben?

Er zijn 3 bekende testen om uit te vinden of je kleurenblind bent of niet:

  • De ishiharatest: aan de hand van een schijf met vijf gekleurde balletjes wordt kleurenblindheid nagegaan. De geteste persoon moet aangeven welke cijfers er in het bolletjespatroon verborgen zitten.
  • De SPP (Standard Pseudoisochromatic Plates): kleurenblindheid wordt gecheckt door middel van een vierkant vlak met gekleurde bolletjes. De geteste persoon moet ook hier aangeven welke cijfers er in het bolletjespratoon verstopt zitten. Hiermee wordt alleen de rood/groene stoornissen mee getest.
  • Als laatst de TCU (The City University): kleurenblindheid wordt gecheckt door middel van vijf cirkels. De geteste persoon moet zeggen welke van de vier buitenste cirkels het meest overeenkomen met de middelste cirkel. Hier worden alle kleurstoornissen mee getest.

Ben je benieuwd of jij misschien kleurenblind bent? Maak hier de Oogtest, opgesteld door het Oogfonds. Voor meer artikelen over kleurenblindheid of over andere (digitale) beperkingen, check onze blogpagina! Tot de volgende editie!

 

Digitaal toegankelijk

Twitter introduceert nieuwe toegankelijkheidsfunctie: hoge contrasten

Door Kleurenblind, Slechtziend, Visuele Beperking

Twitter, één van de grootste social media platformen ter wereld, maakt steeds meer stappen om hun platform toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Zo is er op 14 december 2019 voor zowel de website als de mobiele app een nieuwe feature uitgerold die gericht is op het helpen van mensen met een beperkt gezichtsvermogen.

Van lichtblauw naar donkerblauw

Vanaf nu kun je onder het kopje Vision/Zien een knop vinden die ervoor zorgt dat de kleurcontrasten duidelijker worden. Wanneer je die aanvinkt, gaat onder andere de bekende lichtblauwe Twittertint van licht- naar donkerblauw. Ook worden andere User Interface elementen voorzien van een hoger contrast. Deze instelling kan je vinden door eerst op More/Meer te klikken, en daarna op Settings and privacy/Instellingen en privacy. Daar zie je vervolgens Toegankelijkheid of Accessibility staan, afhankelijk van je taalkeuze.

Alt-text

Dit is niet de enige toegankelijkheidsfunctie die Twitter onlangs heeft uitgerold. Eerder dit jaar heeft het bedrijf ook de mogelijkheid toegevoegd om op alle platformen (iOS, Android, PC/Mac) alternatieve tekst toe te voegen wanneer je een foto upload. Nu moet je deze optie nog zelf aanvinken, dat kun je doen op dezelfde wijze als die we hierboven beschreven. Daarna zal voortaan een prompt verschijnen om alternatieve tekst toe te voegen, zoals te zien in de Tweet hieronder.

Op reguliere websites is de optie voor alternatieve tekst al bijna meer regel dan uitzondering, dus het is goed om te zien dat ook Twitter binnenkort deze stap gaat zetten. Wel zouden wij liever zien dat de optie om alternatieve tekst toe te voegen bij voorbaat al zou zijn aangevinkt. Dat zou er voor zorgen dat iedereen van het bestaan van de functie af weet, en uiteindelijk resulteren in veel meer plaatjes met alternatieve tekst op het populaire platform.

Desalniettemin kijken wij met groeiend enthousiasme toe hoe de grootste social media ter wereld er steeds meer een punt van maken om ook (digitaal) beperkten te includeren. Wij volgen hun ontwikkelingen op de voet. Houd dus onze blog in de gaten om up to date te blijven over het laatste digitoegankelijkheidsnieuws!