logo open

Open: Met een open blik kijken naar digitale toegankelijkheid

Open is een projectmanagement-methode gericht op toegankelijkheid. De methode is ontwikkeld voor professionals werkzaam bij overheidsorganisaties.

Laure en Manon van Digitaal toegankelijk zijn aan het werk op kantoor en kijken naar hun beeldscherm

Waarom open?

Sinds 1 juli 2018 moeten alle overheidswebsites aan het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid voldoen. Duizenden websites en apps moeten geïdentificeerd en getoetst worden. Dit is een grote opgave. Ondanks de handreikingen, checklists en stappenplannen die gepubliceerd zijn, hebben we nog grote stappen te zetten. Veertig procent van de websites die in het register staan, voldoet niet aan de eisen. 

Open is opgezet om handvatten aan overheidsorganisaties te bieden om efficiënt digitaal toegankelijk te worden. En om daarna digitaal toegankelijk te blijven.

Wat is Open?

Open is een projectmanagement-methode. In een stappenplan van 3 fases werk je toe naar duurzame digitale toegankelijkheid.

Fase 1: Beleid en wet

In de eerste fase krijg je overzicht in alle toegankelijkheidsverklaringen, stel je deze op, krijg je draagvlak en budget, en werk je aan beleid.

Ik wil een audit

Fase 2: Resultaat eindgebruiker

In de tweede fase richt de methode zich op het resultaat voor de eindgebruiker. Zowel intern als met de leverancier wordt er gewerkt aan toegankelijkheid.

Trainingen

Fase 3: Herhaling

Tenslotte focus je op herhaling. Zo wordt kennis en kunde over digitale toegankelijkheid verankerd in de organisatie.

Lees meer

Voor wie is het?

De Open Methode is ontwikkeld voor professionals die werkzaam zijn bij overheidsorganisaties. Met onze methodiek helpen we mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitale toegankelijkheid van de websites, applicaties en documenten.

Daarnaast kan Open ook gebruikt worden door leveranciers die werken aan digitale diensten voor overheidsorganisaties.

Meer informatie aanvragen
Laure aan het werk op het kantoor van Digitaal Toegankelijk

Wie zijn wij?

De Open Methode is ontwikkeld door Cardan Technobility en Digitaal Toegankelijk. Wij zijn twee toonaangevende partijen in digitale toegankelijkheid. Samen hebben we ruime ervaring met het helpen van organisaties bij digitale toegankelijkheid. Van Rijksoverheid tot gemeenten en provincies, en van ING Nederland tot RTL.