Ga naar de inhoud

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid betekent het ontwerpen van websites, apps en digitale documenten op een manier die ervoor zorgt dat ook mensen met een beperking ze makkelijk kunnen begrijpen en gebruiken.

Toegankelijke websites en apps zijn niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar voor ons allemaal. Stel, je hebt je arm gebroken en je moet een website gebruiken. Navigeren met het toetsenbord komt dan enorm van pas. Toegankelijkheid levert betere websites op, draagt bij aan innovatie en zorgt voor meer bereik.

Wat is de wet- en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid?

Vanaf 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheidsorganisaties al verplicht om websites en mobiele apps te ontwikkelen volgens de door de EU opgestelde toegankelijkheidseisen (WCAG 2.0 richtlijnen). Hier leggen we alle richtlijnen in duidelijke taal aan je uit.

WCAG staat voor Web Content Accessiblity Guidelines. Het zijn internationale aanbevelingen en richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Dat is niet alleen om mensen met een beperking een dienst te bewijzen, want toegankelijke websites zijn ook op meer platformen beschikbaar.

Een deel van die eisen bestaat uit relatief simpele dingen zoals het ondertitelen van video’s, maar denk ook aan het zorgen voor voldoende contrast op je website of het aanbieden van een voorleesfunctie. Er is een hele lijst van standaarden opgesteld die je helpen om je website of app toegankelijk te maken.

> Lees hier hoe je PDF’s toegankelijk maakt
> Lees hier hoe je video’s toegankelijk maakt
> Lees hier hoe je je website toegankelijk maakt d.m.v. een audit

Toegankelijkheid betekent een betere ervaring voor iedereen

Het mooie aan het maken van toegankelijke websites, is dat het uiteindelijk een betere ervaring oplevert voor ál je gebruikers. Want ook voor mensen zonder beperking is het fijn als een website duidelijk is en goed werkt. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat websites die goed scoren op toegankelijkheid een groter publiek bereiken, hoger ranken in Google én gebruiksvriendelijker zijn dan websites die laag scoren op toegankelijkheid.

Hoe maak je jouw website of app Toegankelijk? Met een Toegankelijkheidsonderzoek (Audit)

Wij voeren toegankelijkheidsonderzoeken uit voor jouw website of app. Onze onderzoeken worden uitgevoerd op basis van de WCAG-EM norm en gelden als officieel toegankelijkheidsonderzoek. Wij hebben verschillende toegankelijkheidsonderzoeken uitgevoerd voor overheden, zorgverzekeraars en gemeenten.

WCAG-EM Website Audit (Volledig)

Wij voeren toegankelijkheidsonderzoeken uit voor uw website. Onze onderzoeken worden uitgevoerd op basis van de WCAG-EM norm en gelden als officieel toegankelijkheidsonderzoek.

Ik wil een website audit

WCAG-EM App Audit (Volledig)

Wij voeren toegankelijkheidsonderzoeken uit voor uw app. Onze onderzoeken worden uitgevoerd op basis van de WCAG-EM norm en gelden als officieel toegankelijkheidsonderzoek.

Ik wil een app audit

Quickscan naar Toegankelijkheid Websites

Met de Toegankelijkheids Quickscan ontdekt u op een snelle en doeltreffende manier waar de aandachtspunten voor uw website liggen.

Ik wil een website quickscan

Quickscan naar Toegankelijkheid Apps

Met de Toegankelijkheids Quickscan ontdekt u op een snelle en doeltreffende manier waar de aandachtspunten voor uw app liggen.

Ik wil een app quickscan

Wil je aan de slag met toegankelijkheid?

Wil je aan de slag met digitale toegankelijkheid? Wij voeren toegankelijkheidsonderzoeken uit op basis van de WCAG-EM, maar verzorgen bijvoorbeeld ook trainingen over het onderwerp. Hieronder zie je al onze diensten:

Audits

Wil je een audit op basis van de WCAG-EM methode? Wij zijn een geaccrediteerde inspectie-instelling.

Ik wil een audit

Trainingen

We delen graag onze kennis met jouw team. Onze trainingen zijn divers en op maat voor elke doelgroep.

Trainingen

Websites

Ons team van ontwikkelaars helpt je om een website of app te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is.

Lees meer

Projectleider

Wij helpen jullie met het opzetten van het project Digitale Toegankelijkheid en doen dat volgens beweze methodes.

Ons proces