Ga naar de inhoud

Digitale toegankelijkheid zorg: wat betekent het?

Voor zorginstellingen en ziekenhuizen is het van belang om kennis te hebben op het gebied van toegankelijkheid van zorg, aangezien zij vaak een brede doelgroep bedienen. En daarnaast heeft deze doelgroep vaak te maken met een bepaalde beperking of verminderde toegang tot digitale middelen.

Meer informatie aanvragen

Waarom digitale toegankelijkheid in de Zorg?

Voor zorginstellingen en ziekenhuizen is het belangrijk om kennis te hebben van digitale toegankelijkheid, aangezien zij een brede doelgroep bedienen. Veel zorggebruikers ervaren vergelijkbare ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, waarbij beperkte of niet voldoende digitale vaardigheden hen kunnen belemmeren in het gebruik van online zorgdiensten. Vooral patiënten in de geestelijke gezondheidszorg vonden hybride zorgverlening afstandelijk, terwijl anderen juist baat hebben bij de flexibiliteit ervan.

Essentiële informatie over patiëntenzorg wordt steeds vaker digitaal gecommuniceerd. Uit onderzoek van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg blijkt dat een aanzienlijk percentage patiënten moeite heeft met het vinden en begrijpen van online zorginformatie. Dit speelt vooral bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden en in de langdurige zorg. In het Integraal Zorgakkoord zijn daarom afspraken gemaakt om digitale zorg toegankelijker te maken voor diverse groepen zorggebruikers. De Nederlandse Zorgautoriteit houdt toezicht op de uitvoering van deze afspraken en publiceert regelmatig de monitor toegankelijkheid.

Communicatie-, marketing- en IT-afdelingen hebben vaak geen basiskennis van digitale toegankelijkheid, waardoor nieuwe features en producten niet altijd aansluiten bij de behoeften van zorggebruikers. Dit kan ertoe leiden dat mensen met beperkte digitale vaardigheden geen gebruik kunnen maken van digitale zorgoplossingen, wat de sociale zekerheid onder druk zet.

Maak digitale toegankelijkheid onderdeel van je strategie

Een basiskennis van digitale toegankelijkheid binnen je team is noodzakelijk om drempels weg te nemen. Met onze methode en kaartspel “Denken in Beperkingen” ontdek je bij de start van elke sprint welke focuspunten belangrijk zijn om digitale toegankelijkheid te verbeteren. Dit helpt bij het verminderen van zorgongelijkheid en draagt bij aan een betere digitale ervaring voor alle zorggebruikers.

Toegankelijkheid betekent een betere ervaring voor iedereen

Het mooie aan toegankelijke websites en digitale zorgoplossingen is dat ze uiteindelijk voor iedereen een betere ervaring opleveren. Vijf zorggebruikers uit verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden kunnen totaal andere verwachtingen hebben, maar ze profiteren allemaal van een duidelijke en goed werkende website. Websites die goed scoren op toegankelijkheid bereiken een breder publiek, ondersteunen de stijgende zorgvraag en zorgen ervoor dat patiënten gemakkelijker afspraken kunnen maken.

Uit data blijkt dat toegankelijkere websites niet alleen beter ranken in Google, maar ook gebruiksvriendelijker zijn dan platforms die lage scores hebben op toegankelijkheid. Dit is niet alleen een voordeel voor patiënten en zorgverleners, maar draagt ook bij aan efficiëntere zorg en minder druk op zorginstellingen.

Wij werken o.a. voor

logo ggd Utrecht
Logo anna ziekenhuis
logo GGD Noord Holland

Wat wij doen

We willen een duurzame bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van digitale producten. Dit betekent niet alleen het uitvoeren van toegankelijkheidsonderzoeken op basis van de WCAG-EM, maar bijvoorbeeld ook het verzorgen van bewustwordingstrainingen.

Audits

Wil je een audit op basis van de WCAG-EM methode? Wij zijn een geaccrediteerde onderzoeksinstelling.

Onderzoeken

Trainingen

We delen graag onze kennis met jouw team. Onze trainingen zijn divers en op maat voor elke doelgroep.

Trainingen

Websites

Ons team van ontwikkelaars helpt je om een website of app te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is.

Toegankelijke websites

Projectleider

Wij helpen jullie met het opzetten van het project Digitale Toegankelijkheid en doen dat volgens bewezen methodes.

Ons proces