1.2.3 Audiobeschrijving of media-alternatief (vooraf opgenomen) (WCAG) | Niveau A

Video met audio heeft een tweede alternatief

Een audiobeschrijving is een extra toevoeging aan de normale bijschriften van een video (zoals ondertiteling). Dit kan betekenen dat bewegingen worden verteld die niet hoorbaar worden verklaard in de video, of context toevoegen aan visuele informatie.

De behoefte aan audiobeschrijving is niet altijd duidelijk voor website-eigenaren, maar het is een van de meest gebruikte onderdelen om video’s toegankelijk te maken. Veel bioscopen hebben audio beschreven vertoningen, waar filmfans oortjes kunnen gebruiken waardoor ze naar een audiobeschrijving kunnen luisteren. De soundtrack die ze te horen krijgen is voor mensen met een visuele beperking, zo kunnen zij ook een film helemaal ervaren.

Om aan deze richtlijn te voldoen, is het eenvoudiger om gebruikers een teksttranscript te bieden in plaats van een audiobeschrijving. De optie dekt echter alleen niveau A. Om niveau AA te bereiken, moet je een audiobeschrijving aanbieden. Voor niveau AAA heb je zowel audiobeschrijving als teksttranscript nodig.

Wat te doen

  • Zorg voor een volledige teksttranscriptie van de video; of
  • Geef een versie van de video met audiobeschrijving.

Tips

Een audiobeschrijving bevat document waarvan informatie aanwezig is in de audio- of videobron. Dit betekent het opnemen van visuele aanwijzingen (bijvoorbeeld ‘De visser heeft een grote boot’), evenals dialoog toeschrijving en beschrijving.

Als je in dit stadium audiobeschrijving verstrekt, voldoe je aan Richtlijn 1.2.5 op niveau AA, voor Richtlijn 1.2.8 op niveau AAA heb je zowel audiobeschrijving als een transcriptie nodig.

Als je de lengte van de audiobeschrijving voor deze richtlijn wilt weten, kan je ook voldoen aan Richtlijn 1.2.5 en Richtlijn 1.2.7 door uitgebreide audiobeschrijvingen op te nemen.

Zoiets als een rechtstreeks face-to-face interview of een speech-to-camera heeft waarschijnlijk geen audiobeschrijving nodig. Als je video alle informatie via geluid overbrengt, is een audiobeschrijving niet nodig. Als je dit in gedachten hebt wanneer je video’s maakt, kun je misschien de video iets anders opnemen, zodat je geen audiobeschrijving hoeft te maken wat een langdurig proces zou kunnen zijn.

Als je een audiobeschrijving moet toevoegen, zijn er een aantal opties voor je beschikbaar. Je kunt een bedrijf betalen om een ​​alternatieve soundtrack voor je te vertellen, of je kunt het zelf doen. Zoals gewoonlijk is het een kwestie van het in evenwicht brengen van jouw middelen van tijd en geld.

Hier is een leuke cartoon met audiobeschrijving, het is een beetje te spraakzaam maar zou je in de goede richting moeten wijzen:

Uitzonderingen

  • Als de video zelf al een alternatief is.
  • Je hebt geen audiobeschrijving nodig als alle informatie in de video in de reguliere soundtrack wordt verstrekt.