1.2.5 – Audiobeschrijving (vooraf opgenomen) (WCAG) | Niveau AA

Gebruikers hebben toegang tot audiobeschrijving voor video-inhoud

Sommige van jouw gebruikers vertrouwen op audiobeschrijving om te helpen met video’s. Door audiobeschrijving aan je video’s toe te voegen, hebben deze gebruikers dezelfde informatie als anderen.

Wat te doen

Maak een alternatieve versie van jouw video met een soundtrack van de audiobeschrijving en zet deze ook op de website.

Tips

Als je een audiobeschrijving hebt verstrekt voor video’s die voldoen aan Richtlijn 1.2.3, heb je al aan deze richtlijn voldaan.

De audio beschrijvingsversie moet alles bevatten dat verloren kan gaan voor een visueel gehandicapte gebruiker – dingen zoals:

  • Relevante expositie (locatie, gebaren, belichting, kleuren).
  • Nieuwe sprekers identificeren.
  • Het verstrijken van de tijd.

Het is niet veel werk om de bovenstaande tips uit te voeren. De sleutel is om na te denken over welke informatie de video biedt en ervoor te zorgen dat een gebruiker met een visuele beperking dezelfde informatie krijgt.

Vergeet niet om duidelijke woorden te gebruiken, de tegenwoordige tijd te gebruiken en synchroon te blijven met de video.

Uitzonderingen

Je hebt geen audiobeschrijving nodig als alle informatie in de video in de reguliere soundtrack wordt verstrekt. Zoiets als een rechtstreeks face-to-face interview of een speech to-camera zou waarschijnlijk geen audiobeschrijving nodig hebben.