1.3.2 Betekenisvolle volgorde (WCAG) | Niveau A

Zet de inhoud in een zinvolle volgorde

De betekenis van inhoud op jouw website is afhankelijk van de volgorde waarin je deze presenteert. In het Engels lezen we bijvoorbeeld van links naar rechts en lezen we een linkerkolom vóór een rechterkolom. Presenteer de inhoud op jouw website in een volgorde die jouw gebruikers kunnen begrijpen.

Sommige van jou gebruikers vertrouwen op ondersteunende technologie (zoals een schermlezer) om inhoud te interpreteren. Door inhoud op de juiste manier te rangschikken, kan je ervoor zorgen dat jouw gebruikers met een handicap jouw website kunnen begrijpen en jouw algemene web toegankelijkheid kunnen verbeteren.

Wat te doen

Ervoor zorgen dat je jouw inhoud in een zinvolle volgorde presenteert, is een breed onderdeel van web toegankelijkheid. Het is van toepassing op alle elementen van alle pagina’s, dus het is net zo groot of zo klein als jouw website.

Zorg ervoor dat je:

  • Inhoud presenteren in een zinvolle volgorde.
  • De navigatiemenu’s apart houd van de inhoud.

Presenteer uw inhoud altijd zodat deze de betekenis behoudt. Op die manier is het geweldig voor iedereen die het leest. De belangrijkste dingen om op te letten zijn:

  • Gebruik alinea’s in volgorde.
  • Gebruik koppen om belang te tonen.
  • Bepaal of een lijst nummering nodig heeft of niet.
  • Gebruik geldige HTML en vink deze aan met de opmaak validator van de W3C.15

Tips

Investeer in sommige ondersteunende technologie en gebruik deze om door uw website te bladeren. NVDA is een gratis schermlezer die je kan proberen om te beginnen.

Schakel het Cascading Style Sheet (CSS) van de site uit en controleer of uw webpagina in de juiste volgorde wordt weergegeven. Je kan een extensie zoals Pendule voor Chrome gebruiken om CSS eenvoudig in en uit te schakelen.

Het gebruik van koppen om belang te tonen is niet altijd eenvoudig. Koppen op een webpagina zijn een geweldige manier om inhoud op te splitsen en uw gebruikers het relatieve belang van elke sectie te laten zien. Koppen in HTML variëren van 1 (het belangrijkste) tot 6 (het minst belangrijke). Het is het beste om slechts één kop1 (H1) op een webpagina te hebben om de titel van die pagina weer te geven.

Koppen hoeven echter niet telkens van 1 naar 6 te dalen telkens wanneer je er een gebruikt. Naast koppen die niveaus delen, kan je niveaus helemaal overslaan als dat bij jouw inhoud past.