2.3.3 – Animatie uit interacties (WCAG) – Niveau AAA

Een bewegende animatie kan worden uitgezet door de gebruiker.

Dit criterium slaat op bewegende animaties die door een interactie vanuit de gebruiker geactiveerd worden. Deze animaties kunnen afleidend werken of duizeligheid opwekken bij gebruikers.

Een voorbeeld hiervan is een animatie die begint te bewegen zodra een gebruiker door de pagina heen scrolt. Dit kan vestibulaire stoornissen veroorzaken, welke gepaard gaan met duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.

Een andere veelvoorkomend voorbeeld zijn animaties die parallax scrollen. Dit gebeurt wanneer een achtergrond tijdens het scrollen op een andere snelheid beweegt dan elementen op de voorgrond.

Wat te doen

Geef gebruikers een mechanisme waarmee zij zelf kunnen instellen of niet-essentiële animaties bewegen of niet. Via deze mogelijkheid kunnen gebruikers de bewegende animaties uitschakelen, zodat deze niet afleidend werken of duizeligheid opwekken.

Uitzonderingen

Voor animaties die essentieel zijn voor de functionaliteit van de website of het overbrengen van de content én niet essentieel zijn voor de functionaliteit van een website geldt een uitzondering.