Ga naar de inhoud

2.4.11 – Focus niet bedekt (minimum) (WCAG 2.2) – Niveau AA

2.4.11 Focus niet bedekt (minimum) (WCAG 2.2) – Niveau AA

Zorg dat de toetsenbord focus niet volledig bedekt is door content

Let op: dit is een succescriterium van versie 2.2 van de WCAG. Dit criterium is nog niet van kracht in de huidige versie van de WCAG, versie 2.1.

WCAG 2.1 stelde met criterium 2.4.7 dat een zichtbare focus verplicht is. Het moet voor gebruikers zichtbaar zijn welke componenten van de gebruikersinterface focus krijgen. Maar, dit criterium zegt niets over de weergave van de focus. WCAG 2.2 gaat hier met 2.4.11, 2.4.12 en 2.4.13 dieper op in. Zowel 2.4.11 als 2.4.12 zijn gericht op de zichtbaarheid van de focus, maar in verschillende mate.

Voor bezoekers die afhankelijk zijn van het gebruik van een toetsenbord, zoals mensen met mobiliteitsproblemen, is het zeer belangrijk om te weten welk element de focus ontvangt. Zonder zichtbare focus weten zij niet op welk gedeelte van de pagina ze zich bevinden.

Wat te doen:

Om te voldoen aan succescriterium 2.4.11 mag de focus niet volledig overlapt worden door andere content. Voorbeelden van deze content zijn sticky headers die meescrollen met de gebruiker, aanvullende menu’s die verschijnen of verschillende tabs op eenzelfde pagina.

Wanneer content een gedeelte van de focus verbergt, maar een ander gedeelte van de focus nog zichtbaar is, kan er nog aan 2.4.11 worden voldaan.