2.4.4 – Doel van de link (in context) (WCAG) | Niveau A

Het doel van elke link is duidelijk uit zijn context

Het is essentieel dat je hyperlinks (meestal gewoon ‘links’ genoemd) duidelijk en gemakkelijk te begrijpen maakt.
Gebruikers met ondersteunende technologie, zoals een schermlezer, horen vaak alle links op een pagina om hen te helpen vinden waar ze naartoe willen. Anderen kunnen jouw website vergroot bekijken, zodat de gebruiker alleen de linktekst en een paar woorden eromheen tegelijkertijd kan zien.

Om jouw gebruikers te helpen, moet de linktekst (de woorden die gekoppeld zijn, vaak ‘ankertekst’ genoemd) de link bestemming duidelijk maken, in de context van de omringende inhoud.

Wat te doen

Om aan deze richtlijn te voldoen, moet je ervoor zorgen dat voor elke link op jouw website:

  • Het doel van de link wordt duidelijk uit de linktekst (bijvoorbeeld ‘Mijn blog’); of
  • Het doel van de link is duidelijk uit de omringende inhoud, wat betekent dat dezelfde zin, alinea of ​​cel in een tabel (bijvoorbeeld ‘Bezoek mijn blog’); of
  • Als de link een afbeelding is, maakt de alt-tekst van de afbeelding het doel van de link duidelijk (bijvoorbeeld ‘Luke McGrath – Visit my blog’); en
  • Links met dezelfde bestemming hebben dezelfde beschrijving (maar links delen geen beschrijving als ze naar verschillende plaatsen verwijzen).

Tips

Volledige openbaarmaking: er is een andere optie, maar het is geen benadering die ik aanbeveel. Je zou het doel van een link kunnen verklaren in het titelkenmerk. Titelattributen zijn echter geen geweldige oplossing omdat ze fragmentarische ondersteuning bieden in webbrowsers, schermlezers en andere soorten ondersteunende technologie. Gebruik andere opties om koppelingen duidelijk te maken.

Een goede schrijver heeft alleen de eerste optie nodig, waardoor de link doel duidelijk wordt voor de linktekst. Het is de meest toegankelijke oplossing en de beste voor jouw gebruikers. Er is altijd een manier om een link toegankelijk te maken met alleen linktekst. Op niveau AAA vereist Richtlijn 1.4.9 dat je links toch toegankelijk maakt met alleen de linktekst.

Uitzonderingen

Je hoeft het link doel niet duidelijk te maken als het doel dubbelzinnig is voor al jouw gebruikers. Als ik bijvoorbeeld het woord ‘blog’ in de zin ‘Ik heb een persoonlijk blog’ koppel, kan de link naar mijn blog gaan of naar een Wikipedia-pagina met uitleg over wat een blog is. Geen enkele gebruiker zou weten waar de link naartoe gaat voordat ze de link volgen.

Het is natuurlijk het beste om dubbelzinnige links te vermijden, omdat gebruikers altijd moeten weten waar ze naartoe gaan.