Ga naar de inhoud

2.5.8 – Doelgebied grootte (WCAG 2.2) | Niveau AA

2.5.8 Doelgebied grootte (WCAG 2.2) | Niveau AA

Maak interactieve knoppen en iconen groot genoeg zodat fouten voorkomen worden

Let op: dit is een succescriterium van versie 2.2 van de WCAG. Dit criterium is nog niet van kracht in de huidige versie van de WCAG, versie 2.1.

De Engelse benaming van WCAG 2.5.8 is ‘target size minimum’, wat vrij vertaald ‘minimale doelgebied grootte’ in het Nederlands is. De term doelgebied slaat hier op een gebied op het scherm dat een gebruiker aantikt om een actie uit te voeren. Voorbeelden zijn knoppen, iconen naar de social media kanalen van een website of een vergrootglas om content te vergroten.

Succescriterium 2.5.8 is in het leven gebracht om het mensen gemakkelijk te maken om op een doel/target te tikken. Een klein doelgebied kan het moeilijk maken voor mensen met mobiliteitsproblemen of trillingen om het doel aan te tikken. WCAG 2.5.8 geeft specifieke eisen waaraan een doelgebied aan moet voldoen om toegankelijk te zijn.

Wat te doen

Zorg dat doelgebieden, zoals knoppen en iconen, minstens 24 bij 24 CSS pixels groot zijn.

Uitzonderingen

  • Een doelgebied mag kleiner zijn dan 24 bij 24 pixels, als de ruimte tussen andere doelen maar minstens 24 pixels groot is. 
  • Wanneer het doeleinde geen grootte van 24 bij 24 pixels heeft, maar een alternatief met dezelfde functie wel voldoet.
  • Dit criterium is niet van toepassing op doelgebieden die in blokken tekst staan. Zolang er 24 pixel ruimte tussen de blokken is.
  • Content waarvan de grootte door browserinstellingen wordt bepaald, valt ook niet onder dit criterium.
  • Als de grootte van de doelen essentieel is voor het doel, geldt 2.5.8 niet. Neem bijvoorbeeld Google Maps widgets waar veel rode pinnetjes op elkaar kunnen staan.