3.2.2 – Invoer elementen (WCAG) | Niveau A

Elementen veranderen niet wanneer ze invoer ontvangen

Als je wilt dat jouw gebruikers jouw website nog een keer willen bezoeken, zorg er dan voor dat deze werkt zoals gebruikers dat verwachten.

Wanneer een formulier invoer van gebruikers ontvangt (bijvoorbeeld het invoeren van een adres of het selecteren van een geboortedatum), mag het niet automatisch naar een ander veld gaan of automatisch verzenden – bekend als ‘invoer wijzigen’. Dit kan gebruikers desoriënteren.

Verzend alleen formulier gegevens wanneer een gebruiker ervoor kiest op een verzendknop te klikken. Het is gezond verstand, maar als je het het anders doet, zullen je gebruikers gefrustreerd raken en weggaan.

Wat te doen

Hier zijn enkele voorbeelden van de dingen waar je op moet letten:

  • Formulieren mogen niet automatisch worden verzonden als alle velden zijn ingevuld – hierdoor kunnen jouw gebruikers controleren en bewerken wat ze hebben geschreven.
  • Focus (het veld waar de gebruiker het volgende zal invoeren) mag niet automatisch naar het volgende veld in een formulier springen zodra een veld volledig is.
  • Het gebruik van een besturingselement (zoals het selecteren van ja of nee) mag de actie niet automatisch uitvoeren (bijvoorbeeld het selecteren van een abonnement op een nieuwsbrief in een selectievakje mag jouw gebruiker niet automatisch abonneren, ze moeten op een verzendknop kunnen klikken om hun beslissing te bevestigen ).

Tips

De eenvoudigste manier om aan Richtlijn 3.2.2 te voldoen, is om verzendknoppen te gebruiken en te voorkomen dat jouw gebruikers tussen velden springen. Het draait allemaal om de controle in de handen van jouw gebruikers te laten, waar het hoort.

Uitzonderingen

Elementen kunnen bij invoer veranderen als je de gebruiker op de hoogte brengt van de wijziging voordat ze de kans krijgen om hun gegevens in te voeren of hun selectie te maken.  Je hebt bijvoorbeeld websites gezien met opties in de kop om een ​​tekstgrootte te kiezen. Zodra je op de gewenste grootte klikt, verandert de website zonder je de kans te geven jouw keuze te bevestigen.

Dergelijke besturingselementen hoeven geen verzendknop te hebben, zolang het duidelijk is uit de tekst vóór het element wat er zal gebeuren wanneer je invoert.