Ga naar de inhoud

4.1.1 – Parsing (WCAG) | Niveau A

4.1.1 – Parsing (WCAG) | Niveau A

WCAG 2.2 

Dit criterium is verwijderd bij de WCAG 2.2.

De punten die criterium 4.1.1 bevat waren vooral belangrijk voordat HTML5 werd gepubliceerd. Eerdere versies van HTML gebruikten geen standaardisatie waarin het gebruik van HTML werd voorgeschreven.

Omdat standaardisatie nu is toegepast, ontstaan er veel minder problemen op dit vlak. De browsers hebben dit probleem als het ware al opgelost voor de gebruikers. De enige problemen die zich nu nog voordoen onder 4.1.1, conflicteren ook met andere criteria. Daarom is WCAG 4.1.1 overbodig geworden.

Geen grote codefouten 

Parsing is de manier waarop software zoals webbrowsers en ondersteunende technologie een website lezen en begrijpen. Het is belangrijk dat de verschillende technologieën die jouw gebruikers gebruiken om jouw website te bekijken, geen problemen hebben om jouw website te parseren. Parsing gaat helemaal over de code van jouw website.

Al jouw gebruikers zullen profiteren van een website gebouwd op schone en moderne HTML. Jouw website werkt naar behoren in alle webbrowsers en op alle soorten apparaten, van computers tot tablets tot smartphones.

Jouw gebruikers die vertrouwen op ondersteunende technologie zullen profiteren van een goed gemaakte website, omdat de technologie vaak afhankelijk is van HTML-parsing. Slechte of kapotte HTML veroorzaakt waarschijnlijk meer parsering problemen voor ondersteunende technologie en vergroot dus de kans dat gebruikers jouw website verlaten.

Wat te doen

Dit is een brede richtlijn, die met de tijd verandert naarmate normen evolueren. Jouw beste bescherming is het inhuren van een web-ontwerper die goed kan parseren. Vind er een door middel van aanbevelingen en vraag hen naar hun benadering van webstandaarden en toegankelijkheid.

Hier zijn de meest voorkomende problemen waar je op moet letten:

  • Zorg ervoor dat HTML-elementen waar nodig de volledige start (<>) en eind (</>) tags hebben.
  • Nest alle HTML-elementen correct (bijvoorbeeld lijstobjecten in een geordende of ongeordende lijst).
  • Gebruik unieke id’s.
  • Controleer of HTML-elementen geen dubbele kenmerken bevatten.

Tips

Een goede – hoewel niet onfeilbare – manier om jouw website te testen is een HTML-validatietool. Een validator geeft je een idee van hoe goed technologie jouw website kan parseren. Gebruik het om een ​​lijst met prioriteiten te maken.