2.2.2 – Pauzeren, stoppen, verbergen (WCAG) | Niveau A

Bied bedieningselementen voor het verplaatsen van inhoud

Hoe vaak heb je een website bezocht die je aandacht probeert te krijgen met beweging? Je ogen vangen de schuivende tekst of een knipperende advertentie en je merkt het een seconde of twee op. Heel vaak zijn de bewegingen niet waarom je de website bezocht. Je probeert terug te keren naar waar je mee bezig was, behalve dat het nu moeilijker is om te focussen omdat de beweging in je ooghoek zit. Je verlaat de website omdat je niet kunt voltooien wat je bent begonnen.

Dat is het effect van het scrollen en knipperen van inhoud op de gemiddelde gebruiker en dat is genoeg reden om het helemaal te vermijden. Overweeg nu het effect op jouw gebruikers met lees- of concentratiemoeilijkheden. Ik hoop dat je begrijpt waarom je jouw gebruikers de mogelijkheid moet bieden om bewegende inhoud te pauzeren.

Wat te doen

  • Inhoud verplaatsen, knipperen of scrollen moet een optie hebben om deze te pauzeren, stoppen of verbergen; en
  • Inhoud automatisch bijwerken moet dezelfde opties hebben; of
  • Een optie om de frequentie te regelen (zie Richtlijn 2.2.1 voor advies).

Tips

Je kunt jouw gebruikers een pauze-optie bieden, maar ik stel voor dat je alles verwijdert dat beweegt, schuift of knippert.

Het heeft ook betrekking op het automatisch bijwerken van inhoud, waar de kracht van de richtlijn ligt. Inhoud automatisch bijwerken kan geweldig zijn. Je kunt het gebruiken om de nieuwste sportuitslagen, aandelenkoersen of je Twitter-feed te tonen. Hoewel de richtlijn van toepassing is op alle bewegende, knipperende en schuivende inhoud, zou ik graag zien dat je alle inhoud verwijdert, behalve de automatisch bijwerkende delen.

Uitzonderingen

Je kunt de regels voor het verplaatsen van inhoud negeren als:

  • De bewegende inhoud start niet automatisch, zonder gebruikersinteractie.
  • Je bewegende, scrollende of knipperende inhoud duurt minder dan vijf seconden.
  • De informatie is niet parallel met de inhoud maar afzonderlijk (bijvoorbeeld een advertentie van een hele pagina die wordt weergegeven voordat gebruikers jouw webpagina bereiken).
  • De beweging is een animatie die wordt uitgevoerd om jouw gebruikers te laten zien dat er iets wordt geladen, als het anders lijkt alsof jouw website is bevroren.