Hoe maak ik een digitaal toegankelijke podcast?

Podcasts zijn razend populair, maar niet elke podcast is digitaal toegankelijk. Dat is jammer, omdat je het liefst wil dat jouw podcast zoveel mogelijk mensen bereikt. Het aanbieden van een transcriptie, oftewel geschreven tekst van de podcast, is belangrijk om jouw podcast geschikt te maken voor iedereen. Daarnaast is het belangrijk dat de omgeving waarin de podcast wordt afgespeeld bereikbaar is voor mensen met een beperking.

Het belangrijkste: bied een transcriptie van je podcast aan

Om een podcast toegankelijk te maken, is het een must om een transcriptie toe te voegen. Dat is niet zomaar een beschrijving waar de podcast over gaat, maar een uitgeschreven versie van de inhoud. Omdat dit een tijdrovende klus is, is het een mogelijkheid om een app te gebruiken die deze transcriptie van je overneemt – zoals Temi. Een keerzijde van deze manier van transcriptie is de foutgevoeligheid en misinterpretatie. Als je waarde hecht aan een perfecte transcriptie, maar geen tijd hebt om dit zelf te doen, zijn er ook bureaus die je in kunt schakelen om het werk te doen.

Zorg dat de omgeving van je podcast digitaal toegankelijk is

Een transcriptie is niet voldoende. Zorg ook dat de online omgeving waarin je podcast te vinden is, bereikbaar is voor iedereen. Elke interactief element moet op zijn minst toegankelijk zijn met toetsenbord en leesbaar met een schermlezer. Let daarnaast op het kleurenpalet en verstelbare lettergroottes, zodat de webomgeving leesbaar is voor mensen met een visuele beperking.

Hetzelfde geldt voor de media player waarin de podcast wordt afgespeeld. Platformen zoals Spotify bieden de mogelijkheid om een podcast via een iFram in te sluiten op een eigen website. Hierdoor kan de een aflevering van een podcast via de website direct beluisterd worden. Plaats bij een iFrame altijd een title-attribuut, zodra het element leesbaar is voor mensen met een visuele beperking.