2.5.2 – Aanwijzerannulering (WCAG) | Niveau A

Klik/touch functies kunnen door de gebruiker afgebroken worden

Websites die voldoen aan succescriterium 2.5.2 maken het voor gebruikers eenvoudiger om foute aanwijzerinvoeren te voorkomen. Het klikken van de muis of een touchbeweging gelden als voorbeelden van aanwijzerinvoeren. Er worden verschillende oplossingen geboden die gebruikers helpen om foutieve aanwijzerinvoeren af te breken of ongedaan te maken.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen het beginnen van een aanwijzer- of touchgebaar (Down-Events) en het afmaken van deze gebaren (Up-Events). Een Down-Event is wanneer de muisknop wordt ingedrukt, maar nog niet wordt losgelaten. Ditzelfde geldt voor het touchgebaseerde Down-Event: wanneer het scherm wordt aangeraakt, maar nog niet wordt losgelaten. Het Up-Event is in deze gevallen het loslaten van de muisknop of het scherm.

Dit succescriterium biedt voordelen voor alle gebruikers, ongeacht functiebeperking of de hardware die gebruikt wordt. Foute acties kunnen met behulp van 2.5.2 eenvoudig verbeterd worden.

Wat te doen

Als er aan één van de volgende vier voorwaarden wordt voldaan, is succescriterium 2.5.2 behaald:

  • De meest eenvoudige manier om te voldoen aan dit criterium, is door geen acties te koppelen aan Down-Events, maar aan een Up-Event. Bij standaard HTML-elementen, zoals een hyperlink of een knop, is de actie gekoppeld aan het Up-Event. In de praktijk betekent dit dat het criterium standaard wordt gehaald, behalve als een webdeveloper zelf interactieve HTML-elementen op een website plaatst.
  • De Down-Event kan door de gebruiker afgebroken worden. Dit kan gedaan worden door de muisaanwijzer of de touchbeweging weg van het interactieve element te bewegen.
  • Een andere manier om de actie die een Down-Event begint af te breken, is door de duur van het Down-Event te verlengen. Denk bijvoorbeeld aan het ingedrukt houden van touchbeweging om aanvullende informatie te zien.
  • Alleen wanneer een Down-Event essentieel is, mag dit mechanisme gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is een keyboard emulator waarbij, touchbewegingen een toets van het toetsenbord aansturen. Omdat het toetsenbord een backspace en delete toets heeft, kan de actie eenvoudig door de gebruiker ongedaan worden gemaakt.

Tips

  • Het kan fout gaan wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van standaard interactieve HTML-elementen, maar op maat gemaakte elementen worden gebruikt. Controleer in dit geval altijd of er aan één van de bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.

Uitzonderingen

  • Voor Down-Events die essentieel zijn voor de functionaliteit geldt een uitzondering.