Ga naar de inhoud

2.5.7 – Sleepbewegingen (WCAG 2.2) | Niveau AA

2.5.7 – Sleepbewegingen (WCAG 2.2) | Niveau AA

Bied een toegankelijke alternatief voor slepende bewegingen / drag-and-drop bewegingen

Let op: dit is een succescriterium van versie 2.2 van de WCAG. Dit criterium is nog niet van kracht in de huidige versie van de WCAG, versie 2.1.

Deze richtlijn is gefocust op slepende beweging, de zogenaamde drag-and-drop bewegingen. Deze bewegingen worden gebruikt bij bijvoorbeeld sliders om een hoeveelheid aan te geven, bij het verplaatsen van bestanden of vergelijkbare acties. 

Gebruikers met bijvoorbeeld een mobiliteitsbeperking kunnen niet in staat zijn om de sleepbeweging precies uit te voeren. De drag-and-drop methode vereist een redelijke precieze beweging met de muis. Anderen zijn afhankelijk van assisterende invoerapparaten, zoals een hoofdaanwijzer of spraakgestuurde invoer. Voor deze groep zijn slepende bewegingen lastig of simpelweg onmogelijk uit te voeren. 

Wat te doen:

Het wordt vanaf de WCAG niet afgeraden om functies met slepende bewegingen te gebruiken. Maar, er moet wel altijd een toegankelijk alternatief op de website aanwezig zijn. Zo wordt het voor iedere gebruiker mogelijk om de functie te gebruiken.