Ga naar de inhoud

Hoe rolstoeltoegankelijk zijn Nederlandse dierentuinen? Ik nam de proef op de som en bezocht drie dierentuinen.

Judith Hatzmann

Judith Hatzmann

Judith is een jonge vrouw, geboren met een spierziekte. Zij zet zich met haar stichting ‘Toegankelijk Uit Eten’ in voor mensen met een beperking en test horeca op rolstoeltoegankelijkheid. In haar blogs voor Digitaal Toegankelijk neemt ze je mee in haar leven, geeft ‘uit- tips’ en vertelt je meer over onderwerpen die met toegankelijkheid en inclusie te maken hebben.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

Ik woon in Drenthe, dus startte bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Op de website zie ik dat ik als mindervalide persoon de 65+ tariefprijs betaal en dus een korting van €1,50 krijg. Ik mag wel gratis een begeleider meenemen. Ik koop het ticket online, wel zo gemakkelijk!

Parkeren en entree

Er is een ruim parkeerterrein aanwezig op ongeveer 3 minuten loopafstand van het park. Er zijn veel invalidenparkeerplekken aanwezig, deze zijn echter slecht aangegeven. Het rolstoelicoon op de parkeervakken is weggevaagd, waardoor er veel auto’s staan zonder invalidenparkeerkaart. Bij de ingang zie ik verschillende rolstoelen staan die je kunt huren.

een truck met bezoekers rijdt langs het water in het Wildlands park

Thema 1: Nortica

Het park is onderverdeeld in 3 thema’s: Nortica, Jungola en Serenga. In Nortica vind je in een nagebouwd Scandinavisch havengebied zeeleeuwen en pelsrobben. Tussen de naaldbomen, in de houtzagerij, vind je de sneeuwuil, wasberen, stinkdieren en bevers. In het poolstation vind je de ijsberen en pinguïns.

Thema 2: Jungola

In Jungola loop je door de overdekte jungle en zie je allerlei mooie tropische planten en bloemen, verschillende apen, vlinders, vogels en pythons. Ook vind je hier de Aziatische olifanten. Met een rondvaartbootje kun je over het riviertje varen en de dieren van dichtbij bekijken. Eén bootje is rolstoeltoegankelijk. Via een aparte entree (zonder wachtrij) rijd je, zonder drempels, het bootje op. Voorwaarde is wel dat je in nood de rolstoel uit kunt. Daarom voor mij helaas geen boottochtje!

Het rondvaartbootje gaat door een tropisch landschap in Wildlands

Thema 3: Serenga

In de Serenga zie je dieren zoals leeuwen, kamelen en bavianen. Op de savanne kun je een safaritocht maken in een oude truck. Hier zie je van dichtbij giraffen, zebra’s, neushoorns, impala’s, gnoes en waterbokken. De truck is ook rolstoeltoegankelijk! De truck kan iets zakken, waardoor er geen hoogteverschil is bij het instappen. Ook hier heb je een aparte entree voor rolstoelgebruikers, zodat je de lange wachtrij kunt omzeilen.

Judith zit in de truck in Wildlands en kijkt naar buiten

Over het park

Het hele park is zeer netjes en schoon en alles is in de stijl van de thema’s vormgegeven. Echt heel mooi gedaan. Het wegdek is passend gemaakt aan de thema’s, zodat het authentiek lijkt. Dit betekent veel hobbels en oneffenheden. Ook al past het bij de beleving, het is voor mij wel heel vervelend en leverde mij aan het einde van de dag een pijnlijke nek op.

Restaurants en toiletten

Het park is heuvelachtig en zeker voor mensen die in een handbewogen rolstoel rijden is dit een stevige work-out! In het park zijn meerdere restaurants en ruime invalidentoiletten aanwezig. Het zicht op de dieren wordt soms beperkt door balustrades en hekken op zithoogte. De informatiebordjes zijn altijd goed leesbaar voor rolstoelgebruikers. Een geleide- of hulphond mag is altijd welkom mits hij zijn hesje draagt. De speelplekken, de attracties, de achtbaan en de thema’s, maken Wildlands een echt themapark.

Burgers’ Zoo Arnhem

Op naar de tweede dierentuin: Burgers’ Zoo in Arnhem! Ik koop het ticket online. Als mindervalide persoon betaal je het reguliere tarief voor een ticket. Neem je een begeleider mee? Ook deze persoon betaalt het reguliere tarief.

Parkeren en entree

Eenmaal in Arnhem aangekomen zien we dat de dierentuin op een prachtige bosrijke locatie ligt. Op het naastgelegen parkeerterrein zijn veel invalidenparkeerplaatsen aanwezig. De ingang van het park is goed toegankelijk en met hulp van onze online gekochte tickets (en parkeerticket) waren wij snel in de dierentuin. Bij de ingang kun je een rolstoel of scootmobiel huren tegen een kleine vergoeding.

Judith kijkt naar vier neushoorns die aan het water staan

De hoofdpaden in de dierentuin zijn breed en zonder oneffenheden zodat je er met een rolstoel goed uit de voeten kunt. Wat direct opvalt zijn de hoogteverschillen in het park. Best pittig wanneer je een rolstoel moet duwen of wanneer je zelf in een handbewogen rolstoel rijdt. Ik merk dan het voordeel van het rijden in een elektrische rolstoel.

De ocean

Burgers zoo heeft veel overdekte paviljoens, zoals de ocean, de bush, de mangrove en de dessert. De ocean is wel het hoogtepunt van dit bezoek. Je start kijkend op het water en loopt steeds verder naar beneden, totdat je volledig onder water staat. Prachtig gedaan! Hier vind je verschillende vissen en haaien en zie je het grootste levende koraalrif van Europa.

Judith zit in haar stoel in de desert en kijkt naar stekelvarkens

De bush

In de bush kom je terecht in de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. Naast prachtige planten en bloemen zie je hier mooie tropische vogels, schildpadden, vlinders, leguanen, een kaaiman en een aardvarken.

De mangrove

De mangrove vind ik bijzonder. Hier zie je zowel boven water, als onder water de zeekoeien. Wat een bijzondere beesten! Prachtig aangelegd, je waant je echt in het amazone gebied.

De desert

In de dessert vind je prairiehondjes, stekelvarkens, giftige kikkers en slangen. Sommige stukken zijn behoorlijk donker en je moet dan goed kijken waar je loopt of rijdt. Om de paden in de overdekte paviljoens authentiek te laten lijken zijn ze hobbelig en oneffen. Dit rijdt niet prettig en de nekspieren worden goed getraind.

Judith zit in haar stoel in de desert in burgers zoo

De savanne

In de dierentuin vind je verder nog olifanten, giraffen, neushoorns, gorilla’s en chimpansees, leeuwen een tijgers. Via een brede houten loopbrug kun je de dieren op de Savanne goed zien.

Restaurants, toiletten en rolstoelroute

De dierentuin is werkelijk prachtig en door alle hoge oude bomen waan je je soms echt in de wildernis. Zo hoort een dierentuin te zijn in mijn beleving. Er zijn meerdere restaurants aanwezig in de dierentuin. De restaurants zijn ruim ingericht. Er zijn in het gehele park drie zeer ruime invalidentoiletten aanwezig. Aan de kassa is een speciale rolstoelroute verkrijgbaar. Dit is de meest handige route voor rolstoelgebruikers. Geleide- of hulphonden zijn welkom, mits dit van tevoren is overlegd met de receptie van Burgers’ Zoo.

Judith zit in haar stoel op een pad in Blijdorp, ze kijkt naar een aantal dieren in het groen.

Het park

Het park is mooi aangelegd en doet gezellig aan. Veel groen en hoge oude bomen. De hoofdpaden zijn goed overrijdbaar met een rolstoel. Sommige hekken en balustrades zijn op zithoogte, waardoor het zicht wordt belemmerd. Ook in deze dierentuin zijn heuvels aanwezig, waardoor ik op sommige momenten blij ben dat ik in een elektrische rolstoel zit.

Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Als laatste bezocht ik Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Een dierentuin midden in de stad én één van de oudste dierentuinen van Nederland.

Parkeren en entree

Op de website bekijk ik of er nog bijzondere tarieven zijn voor mensen met een beperking of begeleiders. Ik betaal als mindervalide persoon het reguliere tarief. Een begeleider krijgt een korting van € 7,50. Dit ticket kan echter alleen aan de kassa gekocht worden. Gelukkig zijn er twee ticketautomaten op zithoogte aanwezig. Op vertoon van een invalidenparkeerkaart krijg je €3,50 korting op je parkeerticket. Dat zie ik niet vaak! Op het naastgelegen parkeerterrein zijn veel invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Bij de ingang staan rolstoelen die gehuurd kunnen worden.

twee galapagos schildpadden lopen rond in Blijdorp

Paviljoens

Ook Blijdorp kent een aantal overdekt paviljoens. Het wegdek in deze paviljoens, zijn slecht overrijdbaar met een rolstoel. Dit komt door het authentieke karakter en de veel hobbels en oneffenheden.

Restaurants, toiletten en rolstoelvriendelijke paden

In het park vind je verschillende restaurants en maar liefst zes invalidentoiletten. De toiletten zijn ruim en er is zelfs een brancard aanwezig. Bij de ingang van de dierentuin vind je een plattegrond met rolstoelvriendelijke paden. Geleide- of hulphonden zijn welkom, mits dit van tevoren telefonisch is aangemeld.

Speciale rondleiding voor slechtzienden

oor mensen die slechtziend zijn, heeft Blijdorp een speciale rondleiding. Hierin wordt zowel individueel als in kleine groepjes het dierenleven zo ‘zichtbaar’ mogelijk gemaakt door gebruik van de tastzin.

Judith kijkt naar een groep bizons in Blijdorp

Continenten en Oceanium

In de dierentuin vind je verschillende continenten. Van Amerika, naar Afrika, Europa, Azië en Australië. In het Oceanium vind je verschillende vissen en haaien. Hoogtepunt vond ik de Galapagos schildpadden. Wat een grote prachtbeesten!

Via de bizons naar het continent Afrika. Hier vind je giraffes, zebra’s, struisvogels, hyena’s, een gierenrots, okapi’s en natuurlijk de gorilla’s. Bijzonder is dat je door het binnen verblijf van de giraffes loopt. Een kijkje achter de schermen is altijd leuk! Via het Europese bosrendier en de Australische moeras wallaby kom je in Azië terecht. Hier vind je onder andere de Aziatische olifanten, leeuwen, Sumatraanse tijger en de Indische tijger. De komodovaraan stond op mijn lijstje en het was super om deze in het echt te zien!

een ijsbeer loopt het water in in Blijdorp

Mijn favoriet

Al met al kan gezegd worden dat de door mij bezochte dierentuinen in basis goed toegankelijk zijn. Burgers’ Zoo is mijn absolute favoriet! De ligging, de oude bomen, de gezellige sfeer. De Ocean en Mangrove is uniek in zijn soort en ben ik nog niet eerder tegen gekomen!