Ga naar de inhoud

In dit blog neem ik je mee naar de Floriade in Almere en geef ik je antwoord op al jouw vragen: wat is er te zien, wat is er te doen en hoe toegankelijk is het park?

Judith Hatzmann

Judith Hatzmann

Judith is een jonge vrouw, geboren met een spierziekte. Zij zet zich met haar stichting ‘Toegankelijk Uit Eten’ in voor mensen met een beperking en test horeca op rolstoeltoegankelijkheid. In haar blogs voor Digitaal Toegankelijk neemt ze je mee in haar leven, geeft ‘uit- tips’ en vertelt je meer over onderwerpen die met toegankelijkheid en inclusie te maken hebben.

‘Growing green cities’

Wat is de Floriade? De Floriade Expo is één van de belangrijkste tuinbouwtentoonstellingen ter wereld en wordt eens in de 10 jaar georganiseerd in een Nederlandse plaats.

Dit jaar staat de Floriade volledig in het teken van ‘Growing Green Cities’, over hoe dichtbebouwde steden groener gemaakt kunnen worden, hoe je dit kunt verzorgen via stadstuinbouw en duurzame landbouw, hoe je schone lucht, schoon water en schone bodem regelt. Ook zie je innovatieprojecten op het gebied van duurzame energie. Naast nationale deelnemers, nemen ongeveer 40 andere landen deel aan de expo en zie je veel verschillende internationale innovaties. Ik ben zelf erg geïnteresseerd in natuur, milieu en de klimaatverandering, dus ik heb er erg zin in!

Judith in een blauwe jas en rolstoel op de Floriade 2022

Positief verrast

Zoals bij elk uitje, bereid ik mij van tevoren goed voor: zijn er invalidenparkeerplaatsen, zijn de meeste bezienswaardigheden toegankelijk, zijn er invalidentoiletten en is de horeca toegankelijk? De website van Floriade Expo heeft een aparte webpagina met informatie voor ‘’bezoekers met een beperking’’. Dit kom ik zeer zelden tegen en ik werd dan ook direct positief verrast. Het geeft je een goed gevoel dat de organisatie rekening met je houdt.

Na anderhalf uur rijden kwamen we in Almere aan op een van de twee parkeerterreinen. Het parkeerterrein aan de Enrico Fermistraat ligt wat verder van de Floriade af en mensen worden dan ook met shuttlebussen naar de entree gebracht. Dit is natuurlijk niet praktisch voor rolstoelgebruikers en daarom kunnen mensen met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart parkeren bij de entree van de Floriade. Die parkeerplaats was minder goed te vinden; we reden als een stelletje spoorzoekers door Almere. Houd daarom Arboretum West 100 in Almere aan. Hier vind je ongeveer 60 invalidenparkeerplaatsen. Fantastisch toch!

Witte tulpen steken af tegen een donkergrijs wolkendek

Ik raad je aan om van tevoren een online ticket te kopen. Op drukke dagen scheelt dat een lange wachtrij. Er is een apart ticket voor mensen met een beperking die met de auto reizen. Een tweede tip: het park is best groot, je kunt daarom bij de entree ook een rolstoel lenen.

Er is aan iedereen gedacht

Het was erg rustig in het park. Dat had wellicht te maken met het iets mindere weer en dat het die dag Koningsdag was. Ik vond het wel prettig.

Het hele park is verhard middels bestrating. Alle stoepen en trappen zijn voorzien van op- en afritten, waardoor nagenoeg alle bezienswaardigheden rolstoeltoegankelijk zijn. Ook aan mensen die slechtziend of blind zijn is gedacht. Alle paden zijn voorzien van een regengoot die goed te voelen is met een blindengeleidestok. Bij de bewegwijzering is rekening gehouden met contrasterende kleuren en heldere letters. Daarnaast is er een reliëfkaart van de plattegrond te bestellen via passendlezen.nl.

Er zijn overal op- en afritten voor rolstoelgebruikers

Even niet zelf rijden

Omdat het park groot is, kun je het park ook verkennen met een treintje of (nog leuker) de kabelbaan. De achterste wagon van het treintje is geheel rolstoeltoegankelijk. Via een elektrische metalen uitklaplift rijd je met je rolstoel het plateau op. Eenmaal op hoogte, rijd je de wagon in.

Ook de kabelbaan is geheel rolstoeltoegankelijk. Hoe leuk is dat! De cabines kunnen op een zeer langzame stand worden gezet, waardoor je, zonder drempel, in één keer de cabine in kunt rijden. Wanneer de medewerker dat vergeet moet je daar gewoon om vragen. De cabine is vrij groot en zelfs met een grotere elektrische rolstoel past het prima. Een hele leuke ervaring, zwevend boven Almere en de Floriade, brengt de kabelbaan je naar de andere kant van het park.

Ook het fleurig gekleurde treintje is toegankelijk

Niet alles was af

Ik kwam in het park (duurzame) tuinen en kunstwerken tegen, en innovatieve projecten op het gebied van wonen, cultuur en natuur. Ook vind je op de Expo paviljoens van zo’n 40 landen die aan de Expo deelnemen, met elk een eigen ontworpen tuin en paviljoen. In ieder landpaviljoen kun je hun lokale innovaties zien.

Tijdens ons bezoek in april waren nog niet alle tuinen en paviljoens af en stonden nog weinig bloemen in bloei. Dat was best even balen omdat enkele grote paviljoens nog gesloten waren. Je mag toch verwachten dat het hele park klaar is bij de opening.

Een nieuw type tuinhuis staat hier tentoongesteld

Podia, wc’s en horeca

Op diverse podia zijn voorstellingen te zien. Zo hebben wij even genoten van het optreden van een Amerikaanse blues- en country-band. Alle podia hebben rolstoelplekken en ruimte voor begeleiders. Kluisjes, relingen en andere voorzieningen zijn zoveel mogelijk op rolstoelhoogte geplaatst.

Verdeeld over het park, zijn veel toiletvoorzieningen te vinden. Bijna alle toiletvoorzieningen beschikken ook over een invalidentoilet. De invalidentoiletten zijn zeer ruim (ik zie ze zelden zo ruim), beschikken over steunbeugels, een alarmkoord, een onderrijdbare wastafel en een spiegel op zithoogte.

De meeste horecagelegenheden en foodtrucks zijn zeer goed rolstoeltoegankelijk en kennen geen of een lage drempel en beschikken over goed onderrijdbare tafels. Het luxere restaurant Dutch is gevestigd op de eerste verdieping. Er is een traplift aanwezig, waardoor mensen die slecht ter been zijn boven kunnen komen. Dit restaurant is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Ik kom ze zelden zo goed tegen!

Ik mag de conclusie trekken dat de Florida Expo 2022 fantastisch bezig is op het gebied van toegankelijkheid! Dit begint al bij de website en het feit dat er een aparte informatiepagina is voor mensen met een beperking. Het park zelf is vervolgens zeer goed ingericht op mensen met een mobiliteitsbeperking, waarbij aan veel toegankelijkheidsaspecten is gedacht. Ik kom het zelfden tegen dat het zo goed geregeld is!

Wil jij de Floriade Expo zelf ervaren? Het park is nog geopend tot en met 9 oktober 2022!