Ga naar de inhoud

Twitter, één van de grootste social media platformen ter wereld, maakt steeds meer stappen om hun platform toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Zo is er op 14 december 2019 voor zowel de website als de mobiele app een nieuwe feature uitgerold die gericht is op het helpen van mensen met een beperkt gezichtsvermogen.

Van lichtblauw naar donkerblauw

Vanaf nu kun je onder het kopje Vision/Zien een knop vinden die ervoor zorgt dat de kleurcontrasten duidelijker worden. Wanneer je die aanvinkt, gaat onder andere de bekende lichtblauwe Twittertint van licht- naar donkerblauw. Ook worden andere User Interface elementen voorzien van een hoger contrast. Deze instelling kan je vinden door eerst op More/Meer te klikken, en daarna op Settings and privacy/Instellingen en privacy. Daar zie je vervolgens Toegankelijkheid of Accessibility staan, afhankelijk van je taalkeuze.

Alt-text

Dit is niet de enige toegankelijkheidsfunctie die Twitter onlangs heeft uitgerold. Eerder dit jaar heeft het bedrijf ook de mogelijkheid toegevoegd om op alle platformen (iOS, Android, PC/Mac) alternatieve tekst toe te voegen wanneer je een foto upload. Nu moet je deze optie nog zelf aanvinken, dat kun je doen op dezelfde wijze als die we hierboven beschreven. Daarna zal voortaan een prompt verschijnen om alternatieve tekst toe te voegen, zoals te zien in de Tweet hieronder.

Op reguliere websites is de optie voor alternatieve tekst al bijna meer regel dan uitzondering, dus het is goed om te zien dat ook Twitter binnenkort deze stap gaat zetten. Wel zouden wij liever zien dat de optie om alternatieve tekst toe te voegen bij voorbaat al zou zijn aangevinkt. Dat zou er voor zorgen dat iedereen van het bestaan van de functie af weet, en uiteindelijk resulteren in veel meer plaatjes met alternatieve tekst op het populaire platform.

Desalniettemin kijken wij met groeiend enthousiasme toe hoe de grootste social media ter wereld er steeds meer een punt van maken om ook (digitaal) beperkten te includeren. Wij volgen hun ontwikkelingen op de voet. Houd dus onze blog in de gaten om up to date te blijven over het laatste digitoegankelijkheidsnieuws!