Ga naar de inhoud

We willen allemaal dat onze social media berichten worden gelezen. Maar om op te vallen in een overvolle tijdlijn moet je inventief zijn. Steeds vaker gaan mensen daarom op zoek naar creatieve manieren om hun bericht er meer uit te laten springen. Door bijvoorbeeld andere lettertypes te gebruiken of een kop volledig in hoofdletters te plaatsen. Maar deze en andere vormkeuzes zorgen er soms voor dat je berichten niet meer te lezen zijn door mensen die voorleessoftware gebruiken.

Ik behandel daarom drie veelgebruikte methodes om op te vallen op social media en beoordeel hoe toegankelijk die manieren zijn vanuit mijn oogpunt.

Profielfoto van Marrit

Marrit Postma

Marrit is tekstschrijver en woont in Assen met haar vriend en twee zoontjes. Ze is sinds haar twaalfde slechtziend en schrijft voor Digitaal Toegankelijk over zaken waar ze als slechtziende online tegenaan loopt.

Hoofdletters

screenshot van een facebook bericht met een kop in hoofdletters.

Het schrijven van een kop in enkel hoofdletters komt veelvuldig voor. Veel (ook goedziende) mensen vinden dit schreeuwerig overkomen. Los daarvan helpt het ook niet altijd bij de toegankelijkheid van je bericht. Met voorleessoftware worden deze woorden soms normaal voorgelezen, maar het gebeurt ook dat deze woorden letter voor letter worden gespeld, omdat het woord niet helemaal herkend wordt.

 

Spaties en opsommingstekens

 

Screenshot van een kop met spaties tussen de individuele letters.

Om koppen op te laten vallen, plaatsen sommige mensen spaties tussen de letters. Dit wordt soms ook nog gecombineerd met opsommingstekens tussen de woorden, om aan te geven dat er een nieuw woord begint. Los van het feit dat dit niet prettig leest, wordt bij de voorleesfunctie deze kop letter voor letter voorgelezen. Want spaties worden herkent als rustpunt, omdat ze normaal gesproken als rustpunt tussen woorden staan.

Als woorden gespeld worden, ben ik meer bezig met het puzzelen van wat er nou eigenlijk staat, dan met de boodschap die je probeert over te brengen. Vaak haak ik al af als de kop vol spaties staat.

Opsommingstekens worden overigens ook voorgelezen als ‘opsommingsteken’ waardoor ik afgeleid word en de boodschap niet compleet meekrijg.

 

Andere lettertypes

 

Screenshot van een bericht op social media geschreven in een afwijkend font, waardoor het niet herkend wordt door voorleessoftware.

Het derde en veelvoorkomende voorbeeld is koppen die in een apart en opvallend lettertype worden geschreven. Eerder gebeurde dit alleen op Instagram, maar tegenwoordig zie je het ook steeds meer op Facebook en LinkedIn. Zelf maak ik geen gebruik van Instagram, maar wel van Facebook en LinkedIn, dus daar kan ik over meepraten.

 

Missende woorden op Facebook

Ik kwam achter het gebruik van deze lettertypes doordat ik op Facebook tijdens het lezen met voorleessoftware woorden of zinnen miste in de tekst. Het klonk alsof er iets miste in den zin, dus toen ik met mijn ogen de tekst ging nalezen ontdekte ik dat er iets in een ander lettertype stond. Deze aparte lettertypes worden niet herkend door de voorleessoftware en niet voorgelezen.

Het kwam voor dat berichten over netwerkevenementen een datum en locatie in een ander lettertype hadden staan, waardoor ik extra moeite in het lezen moest steken. Mensen die helemaal blind zijn krijgen deze informatie dus helemaal niet mee. Gebruik dus liever geen afwijkende lettertypes als je wilt dat ik je boodschap kan lezen.

 

Slechte vindbaarheid door afwijkende lettertypes

Ook op LinkedIn zag ik namen en kopregels in afwijkende lettertypes voorbijkomen. Deze lettertypes worden ook niet herkend door de social mediakanalen. Dat betekent dat als je zoekt op een naam, maar die naam in een ander lettertype staat, je niet voorbij komt in de zoekresultaten. Je eigen vindbaarheid wordt er dus ook niet veel beter van.

 

Gebruik de standaardfuncties

Op Facebook kun je in groepen vette en cursieve tekst maken in je berichten, die wél wordt voorgelezen. Ook op LinkedIn kun je artikelen maken en daarin koppen of woorden vet of cursief maken, deze worden ook voorgelezen. Zolang je de standaardfuncties van een social mediakanaal gebruikt blijft je tekst toegankelijk en leesbaar.

Ook van veel goedziende vrienden en kennissen hoor ik dat de aparte lettertypes niet echt duidelijk zijn en niet prettig lezen. Dus het is voor iedereen een stuk fijner als je tekst in het standaardlettertype staan.

 

Wat dan wel?

Wil je toch graag dat je bericht gelezen wordt? Probeer dan je tekst aantrekkelijk te schrijven. Een titel die nieuwsgierig maakt. Stel bijvoorbeeld een vraag. Zo had ik boven deze blog ook een titel kunnen maken als ‘Hoe val je op social media op zonder ontoegankelijk te zijn?’ of ‘Ben jij al toegankelijk op social media?’ Maar ook een titel met een getal erin werkt vaak goed, zoals ‘3 manieren waarop je niet toegankelijk bent op social media’ of ‘3 tips voor jouw content’.

Genoeg manieren om op te vallen dus, zonder in te leveren op de toegankelijkheid van je bericht.