Vele zienden kunnen het niet bevatten hoe blinden kunnen genieten van voetbal, ondanks dat je er geen klap van ziet. Maar toch beleven vele blinden plezier aan het spelletje. ‘Maar hoe volg je de wedstrijden?’, hoor ik jullie denken.
Edwin Ruyer
Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.
Blindentribune
In eerste instantie zijn wij afhankelijk van verslaggevers op radio en tv. En alle praatprogramma’s die achteraf de wedstrijden en spelers analyseren. Tot een paar jaar geleden had het voor ons namelijk weinig zin om naar het stadion te gaan. Maar veel clubs hebben tegenwoordig een blindentribune.
Hoe moet je je zo’n blindentribune voorstellen? Nou heel simpel gezegd: je zit op een stoel in het stadion met een koptelefoon op. Boven in het stadion zitten verslaggevers die de wedstrijd heel uitgebreid verslaan.
Lachen in Utrecht
Ik heb het vorige week voor de eerste keer ervaren. Ik ben zelf voor PSV. Maar ik ging met een vriend mee naar de Galgenwaard in Utrecht, waar FC Utrecht aantrad tegen Spakenburg.
De Galgenwaard is een sfeervol stadion. En je lacht je rot om hun heerlijke humor op de tribune.
Partijdig commentaar
Tijdens de wedstrijd was ik verbaasd over de fantastisch gedetailleerde verslaggeving. Wat ik ook leuker vond dan op de radio, is dat de verslaggeving lekker partijdig was. Ik zat tenslotte op de thuistribune, dus werd er vanuit gegaan dat andere luisteraars en ik voor Utrecht waren.
Helaas was er die avond voor de gemiddelde Utrechtsupporter weinig te juichen. Ze verloren van een stelletje amateurs met 4-1. En zelfs de verslaggevers werden een beetje narrig.
Niet om aan te zien
Ondanks de teleurstelling in Utrecht, vond ik deze ervaring op de luistertribune zeker voor herhaling vatbaar. Ik weet niet welke clubs allemaal een blindentribune hebben, maar van PSV weet ik het zeker.
Ajax lijkt me niet. Die hebben een heel blindenstadion. Want dat is niet om aan te zien.