Ga naar de inhoud

De Europese Commissie werkt momenteel hard aan nieuwe wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid. Deze wet, de European Accessibility Act (EAA), gaat vanaf 28 juni  2025 in alle Europese lidstaten in. 

Maar, wat betekent de EEA voor Nederland? In een eerder artikel lees je meer over de gevolgen van de European Accessibility Act. Kort samengevat zijn vanaf 2025 meer sectoren verplicht om digitaal toegankelijke producten te leveren. Momenteel geldt de wet- en regelgeving alleen voor (semi-)overheden, vanaf 2025 moeten bepaalde webshops, banken, consumenten elektronica en de transportsector voor iedereen toegankelijk zijn.

iemand bedient een keyboard en muis van boven gezien en heeft daarbij een creditcard vast

Geldt de European Accessibility Act dan voor alle niet-overheidsorganisaties? Uiteraard kent de EAA een aantal uitzonderingen. In dit artikel gaan we dieper in op de uitzonderingen op de European Accessibility Act van 2025.

Welke organisaties moeten voldoen aan de EAA

De EAA gaat een grote impact hebben op de website, apps en andere digitale producten van bedrijven en organisaties. Anders dan de huidige wetgeving, geldt de wetgeving van de EAA vanaf 2025 voor meer dan alleen websites en apps. De wetgeving heeft ook betrekking op betaalterminals, computers en smartphones, TV-apparatuur, streamingdiensten zoals Netflix en kaartjesautomaten. 

Volgens de wetgeving moeten de volgende type organisaties voldoen aan de EAA:

  • Overheidsorganisaties
  • Organisaties die voor meer dan 50% gesubsidieerd worden
  • Organisaties die door de overheid bestuurd worden
  • Commerciële organisaties die producten of diensten leveren aan de overheid
  • Commerciële organisaties die essentiële diensten of producten of financiële diensten leveren.

Al deze diensten en producten moeten voor alle Europeanen toegankelijk zijn. Vandaag de dag is er nog veel winst te behalen voor dit soort producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan betaalautomaten die alleen met een touchscreen te bedienen zijn of ontoegankelijke apps. Voor Digitaal Toegankelijk laat Charissa zien hoe (on)toegankelijk apps zijn die wij wekelijks gebruiken, zoals de app van Thuisbezorgd of het online versturen van een kaartje.

De app van het koffie-apparaat Jura E8

Uitzonderingen op de European Accessibility Act

De Europese wetgeving zou geen Europese wetgeving zijn, als deze geen uitzonderingen bevatte. Net als de huidige wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid voor overheden, kent ook de European Accessibility Act bepaalde uitzonderingsposities.

Het in beeld brengen van de toegankelijkheid van een website of app en het doorvoeren van verbeteringen kan kostenposten met zich meebrengen. Hierdoor zijn niet alle organisaties mogelijk in staat om te voldoen aan de verplichte webrichtlijnen van de WCAG.

Wanneer de volgende organisaties wel aan de bovengenoemde eisen voldoen, genieten deze alsnog een uitzonderingspositie onder de European Accessibility Act van 2025:

  • Niet-overheidsorganisaties die een maatschappelijk, sociaal of wetenschappelijk probleem oplossen (NGO’s). Zolang NGO’s niet in opdracht van een overheid werken, vallen ze niet onder de EAA
  • Sectoren als gas, water en postbezorging
  • De gezondheidszorg, wanneer deze instellingen geen publiekrechtelijke organisaties zijn
  • Scholen, crèches en kinderdagverblijven
  • Publieke media-instellingen, zoals de NPO.
een jongetje en een meisje spelen in een kinderopvang

Toegankelijkheid van webshops in kaart brengen voor de EAA

Met de implementatie van de EAA hoopt de Europese Commissie een meer inclusieve digitale omgeving te creëren en de toegankelijkheid voor alle Europeanen te verbeteren. De sectoren die onder de EAA vallen, hebben nog anderhalf jaar tot de Europese wetgeving ingaat. 

Het is daarom aan te raden om de toegankelijkheid van digitale producten nu al in kaart te brengen. Digitaal Toegankelijk helpt organisaties hierbij door onder andere toegankelijkheidsonderzoeken uit te voeren. Neem voor meer informatie contact op met Digitaal Toegankelijk.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.