Ga naar de inhoud

Digitale toegankelijkheid is hot. Tenminste, in de wereld van gemeenten, ministeries en andere (semi-)overheden. Deze organisaties zijn druk bezig om hun websites, apps en intranetten toegankelijk te maken.

Dit doen ze helaas niet volledig uit zichzelf. Sinds 2020 geldt er namelijk een wettelijke verplichting voor (semi-)overheden. Deze organisaties moeten een toegankelijkheidsonderzoek (laten) uitvoeren, een toegankelijkheidsverklaring invullen en blijven werken aan de toegankelijkheid van hun digitale producten.

twee jonge mannen zitten achter een computer en overleggen

Vanaf 2025 gaat het onderwerp digitale toegankelijkheid ook leven bij een groter deel van de maatschappij. In dat jaar gaat namelijk de European Accessibility Act in. In een eerder artikel omschreven we alles wat we nu weten over de European Accessibility Act 2025. In dit artikel gaan we dieper in op de implicaties die deze wetgeving heeft voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Wat is de European Accessibility Act

In Nederland leven ongeveer 4 miljoen mensen met een vorm van een functiebeperking, terwijl dit aantal in Europa oploopt tot 135 miljoen en naar verwachting zal toenemen naarmate de bevolking ouder wordt. 

Om online producten en diensten toegankelijker te maken voor alle Europeanen, is de European Accessibility Act (EAA) of Europese Toegankelijkheidswet geïntroduceerd. Deze pan-Europese regelgeving richt zich op digitale toegankelijkheid en heeft als doel de wetgeving hieromtrent binnen de hele Europese Unie te harmoniseren. 

De EAA wordt in het leven geroepen om producten, diensten, de arbeidsmarkt, onderwijs en transport in de hele Europese Unie toegankelijker te maken voor mensen met een functiebeperking. Vanaf juni 2025 zal de European Accessibility Act effectief zijn.

De huidige wetgeving voor overheden richt zich alleen op digitale producten. De European Accessibility Act verschilt van de huidige regelgeving op twee gebieden:

  1. De European Accessibility Act is ook voor commerciële bedrijven van toepassing, niet alleen voor (semi-)overheden.
  2. De European Accessibility Act is ook gericht op fysieke diensten, zoals het kopen van een kaartje voor de trein.
Treinstation in nederland met veel mensen op het perron

Hoe wordt toegankelijkheid gemeten?

Maar, hoe meet je eigenlijk de toegankelijkheid van online producten? Zowel de huidige wetgeving als de European Accessibility Act zijn gebaseerd op de Europese standaard EN 301 549. Deze internationale norm is gericht op de digitale toegankelijkheid van online producten. 

De Europese standaard is op haar beurt weer gebaseerd op de webrichtlijnen rondom digitale content, de WCAG. Deze richtlijnen zijn weer opgedeeld in vier principes en 50 criteria. Deze richtlijnen worden gebruikt om websites, webshops en apps te onderzoeken op de mate waarin deze toegankelijk zijn. Klik om meer te lezen over hoe de WCAG wordt vastgesteld.

Voor welke producten en diensten geldt de European Accessibility Act?

Het meten van de toegankelijkheid van websites en apps is dus duidelijk. Maar de European Accessibility Act gaat verder dan alleen digitale producten. De Europese Unie heeft een lijst samengesteld met producten en diensten die voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. De European Accessibility Act zal van toepassing zijn op:

  • Computers en besturingssoftware 
  • E-books 
  • Webshops 
  • Betaalterminals (pinautomaten, ticketservices en incheckmachines 
  • Smartphones 
  • TV-apparatuur met betrekking tot digitale televisiediensten 
  • Telecommunicatiediensten, zoal de apps en websites van je provider 
  • Audiovisuele mediadiensten, zoals Netflix, Videoland en Spotify 
  • Online en offline diensten die te maken hebben met personenvervoer, zoals kaartjesautomaten, apps en websites 
  • Alle financiële diensten, zoals internetbankieren

Hieronder staat beschreven wat de impact zal zijn van de EAA op personenvervoer, betaalterminals en bankdiensten.

Een Vrouw Met Lang Krullend Haar En Een Bril Staat Op Het Perron En Kijkt Op Haar IPad.

Toegankelijk personenvervoer

Onder personenvervoer vallen reizen met bijvoorbeeld de bus, de trein, een vliegtuig of schip. Volgens de European Accessibility Act zou dit voor alle Europeanen mogelijk moeten zijn. De richtlijn richt zich op het gehele proces. Denk aan online een kaartje kopen, een fysieke betaalautomaat op het station, een servicepunt en informatieschermen met reisinformatie. 

Toegankelijke betaalterminals

Vrijwel alle punten van de European Accessibility Act hebben raakvlakken met het afrekenen voor producten of diensten. Dit punt van de EAA is daarom op toegankelijke betaalterminals/pinapparaten gericht. Als je een product of dienst niet kan afrekenen, kun je er ook geen gebruik van maken, hoe toegankelijk de dienst ook is.

iemand houdt zijn telefoon bij een pinapparaat

Onder betaalterminals verstaan we pinapparaten, betaalterminals waar je met contant geld kunt afrekenen en vergelijkbare diensten. De wetgeving zal niet van toepassing zijn op de plekken waar de terminals staan, maar op de producten van de hardware. De producenten mogen vanaf 28 juni 2025 geen ontoegankelijke betaalterminals meer verkopen. Zo wordt het probleem bij het ontstaan aangepakt. 

Wel is er een uitzondering voor bedrijven die ontoegankelijke betaalterminals hebben. Deze mogen tot het einde van de levensduur van het apparaat gebruikt worden, met een maximum van 20 jaar. 

Toegankelijke bankdiensten

Het spreekt voor zich dat iedereen gebruik zou moeten kunnen maken van online bankdiensten, onafhankelijk van een functiebeperking. De European Accessibility Act is daarom ook van toepassing op bankdiensten. Voorbeelden van dit soort diensten die moeten voldoen aan de WCAG zijn:

  1. Mobiel bankieren, online bankieren, het openen van een rekening etc.
  2. Het afsluiten van hypotheken en andere leningen voor particulieren
  3. Het ontvangen van beleggingsadvies, vermogensbeheer, wisselen van valuta en vergelijkbare diensten.
Pim staat bij een whiteboard en vertelt een verhaal aan anderen

Uitzonderingen op de European Accessibility Act

Uiteraard gelden er bij de European Accessibility Act ook uitzonderingen. Bedrijven die minder dan 10 mensen in dienst hebben en minder dan 2 miljoen euro omzet hebben, hoeven niet aan de richtlijnen te voldoen. Daarnaast genieten B2B-bedrijven (bedrijven gericht op zakelijke klanten in plaats van particulieren) ook uitzonderingspositie.

Ook zijn er per onderdeel specifieke uitzonderingen. De Europese Unie blijft updates uitgeven van de wetgeving en gerelateerde uitzonderingsposities. Digitaal Toegankelijk blijft dit artikel updaten wanneer er nieuwe informatie bekend is. 

Voldoen aan de WCAG

Inzicht in de toegankelijkheid van je website begint bij een toegankelijkheidsonderzoek. Digitaal Toegankelijk helpt organisaties om websites en apps toegankelijk te krijgen én te houden. Lees meer over onze audits en trainingen of vraag direct meer informatie op.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.