Ga naar de inhoud

Het is misschien een dooddoener, maar als blinde pak je niet even makkelijk de auto of de fiets. Tenzij je een slachtoffer hebt gevonden dat voor op de tandem wil. Alles moet dus met taxi, ov of de benenwagen.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Maar ook daar is door het computertijdperk heel veel in positieve zin in veranderd. Vroeger moesten we alle routes eerst oefenen met een ziende, voordat wij hem zelfstandig konden lopen. Maar met behulp van navigatie-apps is er voor onze doelgroep een hoop verbeterd. Het maakt ons een stuk zelfstandiger.

BlindSquare

Natuurlijk maken we net als anderen gebruik van Google Maps als we een onbekende route moeten lopen. Even een adres intoetsen en je telefoon vertelt je precies hoe je moet lopen. Daarnaast is er een app speciaal voor blinden die het lopen nog een stuk aangenamer maakt. BlindSquare.

BlindSquare is een app die je in combinatie met elke navigatie-app kunt gebruiken. Hij geeft je een stukje extra informatie. Zo geeft de app aan langs welke winkel je loopt. Daarnaast geeft de app ook belangrijke gebouwen aan. Maar je kunt ook zelf oriëntatiepunten inprogrammeren. Mijn vriendin loopt in het park met de hond altijd een speciale route. Ze heeft samen met een vriendin de route gelopen, en bepaalde punten waar ze de bocht om moet in de app gezet. Een aantal meters voor de bocht wordt ze nu gewaarschuwd door de app.

Verbeterkansen

Ondervind je als blinde dan helemaal geen nadelen meer wanneer je een navigatie-app gebruikt? Jazeker wel. Natuurlijk vertelt hij jou de route. Maar hij omzeilt nog niet de gevaarlijke oversteekplaatsen. Hij wijst je niet op andere gevaren op je weg. Dit betekent dat je op een nieuwe route extra moet opletten en voelen met je stok om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Maar als je niet bang bent en je oren en stok gebruikt, gaat er letterlijk een wereld voor je open.