Ik heb het met jullie over veel aanpassingen gehad waar wij als blinden baat bij hebben. Een aanpassing waar we het nog niet over hebben gehad is audiodescriptie. Waarom is dat waardevol? En wat is daarvoor nodig? Dat lees je hier.
Edwin Ruyer
Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.
Zoals je begrijpt, is een film of voorstelling volgen als blinde een stuk lastiger. De dialogen zijn geen punt, maar in beeld gebeuren dingen waar jij als blinde geen weet van hebt. Die beelden kunnen heel essentieel zijn voor het stuk.
Bovendien wil je zo’n film of wat-dan-ook kunnen volgen, zonder dat een ziende jou steeds moet vertellen wat er nu weer in beeld gebeurt. En wanneer er wel een ziende mee kijkt, wil die het misschien wel uitleggen, maar komt zo nooit lekker in een film.
Voor dit soort situaties is audiodescriptie dus echt een zegen. Ook wanneer je als visueel gehandicapte alleen bent, is deze aanpassing een uitkomst.
Hoe werkt audiodescriptie bij film?
Om audiodescriptie te gebruiken heb je een daarvoor ontwikkelde app op je telefoon nodig. Verder is minimaal één oortje wel handig. Wanneer je tijdens een film met audiodescriptie de app opstart, wordt in jouw oortje verteld wat er in beeld gebeurt, zodat je als blinde zelfstandig een film kan volgen. Dan hoor je bijvoorbeeld: ‘zij draait zich om’. Of: ‘ze zoent hem’, ‘hij kijkt verbaasd’, ‘hij kijkt haar diep in haar ogen’, ‘ze bloost’, enzovoort.
Maar hoe werkt dit nu in de praktijk? Stoort het niet te erg? Ga je geen dialogen missen? Ik heb dat eens voor jullie getest, samen met mijn eveneens blinde vriendin Joke. Dit vertel ik erbij omdat in de loop van de test heel duidelijk wordt dat de ene blinde de andere niet is.
Samen kijken naar The Passion
Samen keken Joke en ik naar de live-uitzending van het evenement The Passion. Deze happening werd dit jaar voor het eerst op tv uitgezonden met audiodescriptie. En daar gingen we even goed voor zitten.
De stem van de dame die het beeld beschreef, klonk fijn. En ze deed het heel goed tussen de dialogen door. Ze legde ook wel eens iets uit als de muziek al liep maar nooit tijdens de zang.
Het enige wat mij een beetje stoorde, was de info waar ik niets mee kon omdat ik vanaf mijn geboorte blind ben. Kleuren zeggen mij bijvoorbeeld helemaal niks. Die beschrijving van een zonsondergang kunnen ze voor mij best weglaten, terwijl dit voor Joke juist heel relevante info is omdat zij vroeger wel heeft kunnen zien en zij daar wel een beeld bij kan vormen.
Maar ondanks dat verschil, hadden we wel het gevoel dat audiodescriptie echt iets aan onze beleving van The Passion heeft toegevoegd.
Uit de kinderschoenen
Menig zwartkijker zal nu bij zichzelf denken, klinkt leuk maar dit komt natuurlijk nooit van de grond; doelgroep te klein, kosten te groot, jadajadajada. Maar niets is minder waar! Dit komt wel degelijk van de grond. En niet alleen bij films, maar sinds begin juli is bekend dat drie van de grootste musicals van Nederland met audiodiscriptie gaan werken.
Kortom, dit is een aanpassing die echt uit de kinderschoenen groeit. Hier lopen we in Nederland voor op de rest van de wereld, en daar mogen we best een beetje trots op zijn.