De focus bij digitale toegankelijkheid ligt nog te vaak op het labelen van elementen of het duiken in de broncode van een website. Hoewel deze punten ontzettend belangrijk zijn voor een toegankelijke website, krijgt een ander onderdeel van webpagina’s niet de aandacht die het verdient. Ik heb het hier over de geschreven teksten op websites.
In dit artikel vind je tips voor het toegankelijker maken van teksten voor websites en webshops.
Het belang van toegankelijke webteksten
Digitaal toegankelijke code zorgt ervoor dat iedereen een website kan gebruiken. Zo worden gebruikers van een schermlezer of toetsenbord niet uitgesloten. Maar, wat nou als bezoekers wel je website kunnen gebruiken, maar deze niet begrijpen?
Bezoekers met een functiebeperking beleven tekst op verschillende manieren. Waar sommige bezoekers de tekst op je website lezen, gebruiken anderen een schermlezer die de tekst opleest. Andere bezoekers kunnen weer moeite hebben om de betekenis van woorden uit de context op te maken.
Hoewel dit voor de meeste gebruikers kleine problemen oplevert, kan het voor anderen een enorme last zijn. Om dit te voorkomen, adviseert de organisatie die digitale toegankelijkheid promoot, het W3C, om teksten op B1-niveau te schrijven. Zo zorg je ervoor dat je website inclusiever is.
Begrijpelijke taal en wettelijke verplichtingen
In Nederland moeten bepaalde websites volgens de wet voldoen aan richtlijnen rondom digitale toegankelijkheid, de WCAG. Dit zijn bijvoorbeeld overheidswebsites. Deze websites moeten voldoen aan niveau A en niveau AA van de richtlijnen.
De WCAG kent ook een richtlijn omtrent toegankelijke webteksten: WCAG 3.1.5. Dit criterium stelt dat gebruikers met zeven tot negen jaar scholing de teksten op je website moeten kunnen gebruiken.
Helaas is criterium 3.1.5 niet wettelijk verplicht. Dit criterium is namelijk onderdeel van niveau AAA van de WCAG. De criteria uit dit niveau zijn niet opgenomen in de wetgeving in Nederland. In andere landen, zoals Duitsland, is dit wel het geval.
Tips voor het schrijven van toegankelijke webteksten
1. Gebruik AI om teksten toegankelijker te maken
Het herschrijven van teksten naar een begrijpelijk niveau kan veel tijd en daardoor geld kosten. Niet alle organisaties hebben dit budget beschikbaar. Zonde, want het kan ontzettend veel opleveren.
Anno 2023 moeten we de techniek voor ons laten werken, niet andersom. Dit is waarom Digitaal Toegankelijk Read Easy.ai ontwikkelde. Deze handige tool schrijft ingewikkelde teksten om naar eenvoudig begrijpbare teksten. Op deze manier kun je websites en apps eenvoudig leesbaar maken voor bezoekers met beperkte geletterdheid.
Read Easy.ai gebruikt hier Artifical Intelligence (AI) voor. Het algoritme herkent verschillende talen, zoals Engels, Spaans, Duits, Portugees én Nederlands. De tool is ontworpen voor een breed publiek aan gebruikers. Denk aan redacteuren, lezers en ontwikkelaars van websites en apps.
Je kunt Read Easy.ai als Microsoft Office add-in, als Chrome extensie of als API gebruiken. Klik om meer te lezen over Ready Easy.ai.
2. Voeg een tekstuele samenvatting toe aan artikelen
Naast het aanpassen van de tekst zelf, kun je ook voldoen aan WCAG 3.1.5 als je een toegankelijke samenvatting bij de tekst zelf plaatst. Voor bezoekers die moeite hebben met het begrijpen van complexe woorden en zinnen, kan een samenvatting uitkomst bieden.
Deze samenvatting biedt bezoekers een beknopte weergave van de belangrijkste ideeën en informatie uit de tekst. De samenvatting is gemakkelijker te lezen omdat er kortere zinnen en eenvoudigere woorden worden gebruikt dan in het origineel. Ook het plaatsen van een opsomming werkt vaak goed.
3. Voeg illustraties en symbolen toe
Een andere suggestie van het W3C is om illustraties als toevoeging op geschreven tekst aan te bieden. Net als de samenvatting vervangt deze suggestie niet de bestaande tekst, maar werkt het als aanvulling.
Gebruikers die moeite hebben met het begrijpen van woorden en zinnen, zijn waarschijnlijk gebaat bij grafische hulpmiddelen. Denk hierbij aan grafieken, diagrammen, animaties, foto’s, grafische schema’s of andere visuele hulpmiddelen. Op deze manier kan je complexe informatie op een toegankelijke manier aanbieden.
4. Maak de tekst als audio beschikbaar
Sommige bezoekers van je website kunnen moeite hebben met het lezen of uitspreken van geschreven tekst. Voor deze groep kan het handig zijn om de tekst te kunnen beluisteren. Er zijn verschillende methodes beschikbaar om geschreven content op websites om te zetten naar audio.
Digitaal Toegankelijk gebruikt bijvoorbeeld de plugin van ReadSpeaker. Deze plugin zet geschreven tekst automatisch om in gesproken tekst, zonder dat hier werk voor nodig is. Dit is dus een zeer kostenefficiënte methode.
De tekst op je website begrijpelijker maken
Bovengenoemde tips tips kunnen direct worden toegepast om tekstuele content begrijpelijker te maken. Ook zonder grote budgetten kan je met jouw website het verschil maken.
Wil je hulp bij het toegankelijk maken van je website? Digitaal Toegankelijk helpt je hier graag mee. Neem contact op om te horen hoe wij je kunnen helpen om je website inclusiever te maken.