Ga naar de inhoud

Anno 2023 kunnen organisaties niet meer om digitale toegankelijkheid heen. De motivatie voor het verbeteren van websites en apps verschilt per organisatie. Naast het inclusiever maken van websites, zijn er andere overwegingen.

Zo zijn er organisaties die vanwege de wetgeving rondom digitale toegankelijkheid hard aan hun websites werken. Voor (semi-)overheidsorganisatie gelden er volgens het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid (tBDTO) wettelijke verplichtingen. Deze organisaties moeten toegankelijkheid in kaart brengen via toegankelijkheidsonderzoeken, een toegankelijkheidsverklaring publiceren én continu verbeteringen blijven doorvoeren.

Ook voor commerciële partijen komt er een wettelijke verplichting aan: de European Accessibility Act. Vanaf 2025 gaan er namelijk ook Europese regels gelden voor onder andere webshops.

Twee collega's van Digitaal Toegankelijk schrijven op het whiteboard tijdens een training digitale toegankelijkheid

Het belang van bewustzijn rondom digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid gaat verder dan alleen het voldoen aan wettelijke vereisten. Het is een kwestie van gelijke kansen en respect voor de diversiteit van gebruikers. Door bewustwording te vergroten over digitale toegankelijkheid, worden organisaties zich bewust van de barrières die mensen met beperkingen kunnen tegenkomen bij het gebruik van digitale middelen. Dit bewustzijn helpt bij het identificeren van problemen en het implementeren van oplossingen die de digitale ervaring voor iedereen verbeteren.

Omdat digitale toegankelijkheid een continu proces is, valt of staat toegankelijkheid bij de medewerkers van een organisatie. Het vergroten van bewustzijn rondom digitale toegankelijkheid binnen organisaties zou daarom een belangrijk agendapunt moeten zijn.

Medewerkers die op de hoogte zijn van toegankelijkheid, zullen minder snel voor ontoegankelijkheden zorgen. Een effectieve manier om het bewustzijn over digitale toegankelijkheid te vergroten, is door medewerkers op te leiden via trainingen digitale toegankelijkheid

Deze trainingen helpen organisaties om de principes van inclusief ontwerp te begrijpen en te implementeren, waardoor digitale toegankelijkheid verankerd kan worden in de kern van de organisatie. Hierdoor is digitale toegankelijkheid geen eenmalige verbetering, maar kunnen organisaties toegankelijk blijven.

Een in-company training digitale toegankelijkheid

Bewustzijn vergroten via trainingen digitale toegankelijkheid

Cursussen en trainingen digitale toegankelijkheid spelen dus een belangrijke rol bij het vergroten van bewustzijn en begrip binnen organisaties. Het aanbieden van trainingen helpt bij het bevorderen van een cultuur van inclusiviteit. Daarnaast zorgt het ervoor dat digitale toegankelijkheid een integraal onderdeel wordt van alle processen en workflows.

Maar, hoe gaat dit dan in zijn werking? En, hoe zorg je dat de inhoud van de training aansluit op de kennis en interesse van je collega’s? 

De trainingen van Digitaal Toegankelijk zijn gericht op specifieke afdelingen binnen organisaties. Van een algemene bewustwordingstraining tot trainingen rondom content of programmeercode, Digitaal Toegankelijk helpt bij het verankeren van het onderwerp binnen jouw organisatie. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende toegankelijkheidstrainingen

1. Bewustwordingstraining digitale toegankelijkheid

De training ‘Bewustwording Digitale Toegankelijkheid’ is voor alle medewerkers van een organisatie die niet bekend zijn met het onderwerp interessant. Via deze training kom je in aanraking met de basisprincipes van digitale toegankelijkheid. Na de training ben je je bewust van de invloed die dit heeft op alle gebruikers van digitale producten. 

De precieze inhoud van deze training is afgestemd op de kennis en behoeften van je organisatie. De rode lijn is deze training is gericht op de belangrijkste do’s en don’ts op het gebied van toegankelijkheid, waarom het belangrijk is, waar je op moet letten, wat de wetgeving is en leer je in de praktijk omgaan met digitale toegankelijkheid.

Een in-company training digitale toegankelijkheid

2. Training content en digitale toegankelijkheid

Een andere training van Digitaal Toegankelijk is gericht op contentmakers. De toegankelijkheid van een website wordt door twee onderdelen bepaald: de techniek achter de website en de content. Onder content verstaan we bijvoorbeeld blogs, pdf-bestanden video’s en afbeeldingen. Techniek is meer gericht op programmeercode en de bruikbaarheid van de website voor assisterende software, zoals schermlezers of toetsenborden.

Wanneer de ontwikkelaars van een website een toegankelijke website bouwen, is het belangrijk dat deze de komende jaren toegankelijk blijft. Dit is waar de contentmakers hun bijdrage kunnen leveren.

De training content en digitale toegankelijkheid helpt webredacteurs bij het toegankelijk publiceren van pdf-bestanden, blogartikelen, afbeeldingen, video’s en meer. Deze training bevordert dus niet alleen het bewustzijn van collega’s rondom digitale toegankelijkheid, maar helpt ook om websites toegankelijk te houden.

3. Training digitale toegankelijkheid voor developers

Een bekende misvatting is dat digitaal toegankelijke websites niet over bijzonder design of functionaliteiten mogen beschikken. Dat is zeker niet waar! Tijdens de training digitale toegankelijkheid voor developers leren webdevelopers hoe ze inclusieve websites en apps kunnen bouwen. 

Tijdens de training staan niet alleen de richtlijnen van de WCAG centraal, maar kijken we juist naar wat er wél mogelijk is. We duiken in de HTML, CSS en JavaScript oplossingen die jou helpen om toegankelijk webdesign toe te passen. Na afloop van de training ben je in staat om je nieuwe kennis rondom de WCAG direct in de praktijk toe te passen.

Een in-company training digitale toegankelijkheid

4. Training digitale toegankelijkheid voor UX-designers

De laatste training die Digitaal Toegankelijk aanbiedt, is gericht op UX-designers. In deze training staat niet het bouwen, maar juist het ontwerpen van toegankelijke websites en apps centraal. 

Tijdens de training digitale toegankelijkheid voor UX-designers leer je de basisprincipes van digitale toegankelijkheid kennen. Zo behandelen we het belang van toegankelijk UX voor de doelgroep, de WCAG en hoe je deze richtlijnen toepast, de huidige en toekomstige wetgeving én gaan we natuurlijk in op wat toegankelijk UX-design precies is.

Een in-company training digitale toegankelijkheid aanvragen

Bewustwording en kennis omtrent digitale toegankelijkheid binnen een team is essentieel voor het toegankelijk maken én houden van websites. Digitaal Toegankelijk helpt organisaties hierbij via deze trainingen digitale toegankelijkheid

Wij zijn geaccrediteerd bij de DDAI en werken voor organisaties zoals Ministerie van Binnenlandse Zaken, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam en RTL Nederland. 

De trainingen worden altijd in-company georganiseerd. We komen graag langs bij jullie op kantoor, maar ook online is de training goed te volgen. Neem vrijblijvend contact op om meer te weten te komen over wat de trainingen voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.